Ture Carl StackellÖver en halv miljon uppgifter om svenska, indelta soldater finns nu sökbara i Centrala Soldatregistret.

- Det känns lite som ett mål som är uppnått, säger skaraborgaren Björn Lippold som startade projektet 1983.

Registreringen av soldater som ingick i Yngre Indelningsverkets manskap under åren 1682-1901 startade i Skara för 33 år sedan, den 21 oktober 1983. Då var tanken att enbart soldater från Skaraborg skulle registreras, men projektet växte fort.

I dag finns totalt 23 lokala register, varav åtta administreras av Björn Lippold själv. Allesammans finns samlade och sökbara i Centrala Soldatregistret - en databas som Linköpings Universitet står värd för, och som uppdateras en gång om året.

Drygt 100 000 återstår

Vid den senaste uppdateringen räknades uppgifter om 505 576 soldater in. Därmed återstår "bara" mellan 100 000 och 150 000 personer att registrera, uppskattar Björn Lippold.

Hur lång tid kommer det ta att få in även de namnen, tror du?

- Jag höll faktiskt en presskonferens 1984, där jag fick frågan om när jag trodde att allt skulle vara klart. "Det ska väl gå på tio år", sa jag då! Så blev det inte riktigt. Men frågar du mig nu så tror jag nog att vi ska ha täckt allt om fem, tio år.

Soldatregistreringen är ett ideellt projekt som bygger på insatser av släktforskare runt om i landet. Några är knutna till föreningar, andra registrerar soldater helt privat. Vartannat år träffas de för att samordna sitt arbete.

Anhöriga finns med

I registret finns dessutom uppgifter om makar, barn och föräldrar kopplade till många av soldaterna. Totalt sett ingår därmed närmare två miljoner namn.

- Får vi in uppgifter från släktforskare om anhöriga till soldaterna, så för vi in dem. Ofta kan man se att soldatyrket gått i arv i två, tre generationer, säger Björn Lippold.

Även uppgifter om 47 000 torp och andra soldatbostäder finns sökbara, något som framför allt bygger på information som hembygdsrörelsen har bidragit med. Björn Lippold, som själv är släktforskare, ser samverkan med hembygdsforskarna som viktig.

- De sitter ju på en förfärlig massa material som är intressant för oss släktforskare. Det här tror jag är det stora man får titta på i framtiden, säger han.

Stort intresse

Att den akademiska världen ska få upp ögonen för släkt- och hembygdsforskning är också en hjärtefråga för Björn Lippold. Överlag ser han att intresset för registret är mycket stort, inte minst sedan han skickade ut pressmeddelandet om att man sprängt 500 000-vallen.

- Jag stängde ner datorn vid åttatiden i går kväll, och öppnade den nu (klockan tio på förmiddagen, red:s anm). På den tiden har jag fått 26 förfrågningar om olika uppgifter, säger han.

För den som är ute efter grundläggande information om soldater i sin släkt är det bara att ge sig in i databasen och söka på egen hand. Under förra året gjordes nästan 100 000 sådana sökningar.

På bilden: Två generationer soldater från Fågelås socken i Skaraborg - Ture Färdinan Stackell (född 1879) och hans far Carl Johan Stackell.

 

Annonser