Ravensbruck Pressbild 001Material från Ravensbrückarkivet. Foto: Håkan Håkansson
Unesco har utsett två svenska arkiv till världsminnen: Ravensbrückarkivet och Karl Tiréns jojkarkiv. Båda arkiven bär på unika berättelser – det ena om samisk kultur och det andra om överlevnad i Förintelsens skugga.

De nyutnämnda världsminnena utgör varsin viktig del av Sveriges och världens bevarade historiska dokument. Arkiven speglar både rätten till sin historia och kraften i bevarade vittnesmål.

För den som söker sin historia – oavsett om det handlar om kulturarv, akademisk forskning eller släktforskning – erbjuder båda arkiven en möjlighet att komma närmare personliga berättelser, öden och röster som annars lätt tystas eller glöms.

Röster från Förintelsens överlevande

Ravensbrückarkivet består av 500 djupintervjuer med kvinnor och män som överlevt nazisternas koncentrationsläger och anlände till Sverige med Vita bussarna 1945. Intervjuerna genomfördes av andra överlevare kort efter ankomsten och ger en sällsynt nära inblick i de upplevelser de nyss genomlevt.

Arkivmaterialet, som även består av fotografier, brev och textilier, var förseglat fram till 1970-talet för att skydda vittnenas integritet. Idag är det digitaliserat och tillgängligt och ett av de mest använda arkiven i Europa inom Förintelseforskningen. Här kan du läsa mer om arkivet, som som är en del av Lunds universitetsbiblioteks samlingar.

Här kommer du till Ravensbrückarkivet på webben

Karl Tiréns jojkarkiv rymmer samiskt kulturarv

Mellan 1913 och 1915 genomförde Karl Tirén sex resor i Sápmi där han samlade in samisk jojk med hjälp av fonograf och vaxrullar. Resultatet blev över 300 ljudinspelningar och mer än 500 nedtecknade jojkar. Samlingen är den största i sitt slag.

Arkivet är en unik dokumentation av samisk kulturyttring och det första urfolksarkivet som fått status som världsminne av Unesco. Materialet finns idag bevarat vid bland annat Svenskt visarkiv.

Du kan ta del av inspelningarna på Institutet för språk och folkminnens webbplats i den digitala arkivtjänsten Folke (länk). Där finns även hans notböcker och nedtecknade jojkar.

Karl Tiréns inspelningar finns även tillgängliga och sökbara via webbsidan Samiska röster/Sáme jiena (länk) på Svenskt visarkivs webbplats.

Sveriges tio historiska
dokumentarv på Unescos lista

Unescos världsminnesprogram lyfter fram dokument som är av särskild betydelse för mänsklighetens kollektiva minne. Med de två nya tillskotten har Sverige nu totalt tio dokument på listan över världsminnen:

  1. Tryckfrihetsförordningen (1766)
  2. Dag Hammarskjölds arkiv
  3. Alfred Nobels familjearkiv
  4. Astrid Lindgrens arkiv
  5. Ingmar Bergmans arkiv
  6. Codex argenteus (Silverbibeln)
  7. Emanuel Swedenborgs arkiv
  8. Stockholm stads byggnadsritningar
  9. Karl Tiréns jojkarkiv
  10. Ravensbrückarkivet

Senaste nytt

Annonser