Carl och Nils BildtBröderna Carl och Nils Bildt signerade släktboken vid boklanseringen. Foto: Thomas Magnusson/Medströms förlag.
Digerdöden, konkurser, krig och katastrofer. Och inte minst romantik värdig en Hollywoodproduktion – följ med släkten Bildt från medeltiden fram till i dag i en helt ny släktbok skriven av Göran Norrby. Vi har pratat med Nils Bildt, en av bokens uppdragsgivare och den vars släktforskning boken till stor del bygger på. 

Släkten Bildts historia sträcker sig från 1200-talet och över tre länders gränser. I Danmark, Norge och Sverige har varje glansperiod följts av konfiskationer eller konkurser, krig och död. Tillhör man en uradlig släkt bjuder släktforskningen på en hel del dramatik utöver det vanliga. Men hur går egentligen släktforskningen till?

Det vet Nils Bildt, företagare, författare och lillebror till Carl Bildt.

Hej Nils! Hur släktforskar man på en adlig släkt som kan följas så långt bakåt som till medeltiden?                                                                                                                                                                    

Från medeltiden finns bara gamla kungabrev eller domslut för att lägga pusslet, som sedan verifierades av Kurt Villads-Jensen, professor i dansk medeltidshistoria vid Stockholms universitet. Jag har gjort forskningen från 1200-talet och fram till 1480 och forskat i våra släktarkiv och det som finns på Riddarhuset, på Riksarkivet, Danska riksarkivet och Norska riksarkivet.  

Den första gången släkten nämns är 1286 i ett brev från Kung Menved nämns dictus Nicolai Billlaer och Niels Juuls lilja finns från 1286, då han som en av tolv riddare dömde om ön Als skulle tillfalla Danmark eller Holstein.

Vad var det som gjorde att det blev en bok om släkten Bildt?

Min forskning ledde till att flera fick upp ögonen för att det var värt en bok, så blev jag introducerad för Göran Norrby och vi kom överens om ett upplägg. Sedan sökte jag framgångsrikt stipendier för finansieringen. Göran skrev boken, som gavs ut av Medströms Förlag.

Vilken del av släktens historia har varit mest spännande att ta del av?

Det är nog när företrädarna har lyckats resa sig igen efter olika typer av katastrofer som inträffar längs vägen. Bland annat genom att starta om på nytt någon annanstans. Som i slutet av 1600-talet, då släktgodset Morlanda konfiskerades på Orust av Karl XI. Familjen stod då på noll och flyttade till Norge. Men, den enda familjemedlemmen i nästa generation, en ung officer i Danmark, sade 1697 upp sitt danska officerskap och blev svensk officer. Daniel Bildt (den tredje), som han hette, blev, efter att ha slagits i Skåne och Norge, generaladjutant åt general Magnus Stenbock och så småningom överste och chef för fyra regementen. Samtidigt återtog han Morlanda, gifte sig rejält svenskt med Katarina Rehbinder och fick sex barn, så att familjen överlevde och breddade sig.  

Det var likadant under medeltiden. Knut Joensens faders ställe Nebbe Slott i Roskildefjorden konfiskerades av Drottning Margareta. Vi vet inte om Knut Joensen dog i digerdöden, men han fick i alla fall en son, Knut Knuthsen, som levde 1423 och dog före 1427, då sonen Jep Knutsen bevittnade en försäljning tillsammans med sin mormoder Cecilia Uf, som omnämnde Knut Knuthsen som sin svärson 1423. Men troligt är att släkten åtminstone i någon mån påverkades av farsoten.

Finns det något öde i släkten Bildt som har berört dig lite extra? 

Det finns en kärlekshistoria bevarad mellan Didrik Bildt och hans fru Elisabeth Bildt. Didrik var major 1788 i Gustav III:s krig och stormade i spetsen för sin bataljon ett batteri på Älgö i Finland och vann en stor seger.  Men Didrik skadades svårt och man fick amputera hans ben, varför han från sjukhuset skickade ett brev till sin trolovade Margareta Elisabeth Petterson: ”I gåven eder tro och loven åt en krigare men ej åt en krympling. Förthy återsänder jag denna ring".  Från fästmön fick han emellertid ett svar värdigt en sårad krigare: ”Jag älskade Edert hjärta och ej Edert ben. Behållen I ringen!". Är inte det bra?

Elisabeth Bildt webbElisabeth Bildt, tidigare Margareta Elisabeth Petersson, porträtterad i slutet av 1700-talet.

Didrik Bildt webbHennes make Didrik Bildt. Porträttmålning från slutet av 1700-talet.

 

bildt boken

Vad har du lärt dig av arbetet med din släkts historia?

Att när man själv klagar kan det vara bra att påminna sig om att de före oss hade digerdöden, konfiskationer, amputationer, konkurser och katastrofer att hantera – så då skall vi väl klara det här!

Mer om boken:

Bildt : historien om en släkt 

Författare: Göran Norrby

Utgiven: 2019

Boken går att köpa på bland annat
Akademibokhandeln och Adlibris.

Annonser