svt peter sjolund
Förra helgens DNA-konferens i Umeå, arrangerad av Kungliga Skytteanska samfundet, har genererat flera intressanta tv-inslag och artiklar. Här hittar du ett urval.

Bland annat var SVT Västerbotten på plats och gjorde flera inslag, bland andra intervjuades dna-proffset Peter Sjölund om de obehagliga överraskningar dna-släktforskaren kan råka på:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/slaktforskning-via-dna-test-allt-vanligare-kan-dock-ge-negativa-overraskningar

En annan av de mer bekanta deltagarna i konferensen var Dagens Nyheters vetenskapsjournalist Karin Bojs, som i den här artikeln berättar om sina intryck från det senaste i DNA-Sverige:

https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-sallsynt-att-barn-far-fel-pappa/ (artikeln kan bara läsas av DN:s prenumeranter)

Personliga berättelser

Sandra Englund gjorde ett dna-test med förhoppningen om att få reda på sitt ursprung, och blev minst sagt överraskad. Här berättar hon om hur släktforskningen med hjälp av DNA-testet har öppnat dörren till helt ny släkthistoria, och som till och med har fått henne att vilja lära sig ett nytt språk:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/sandra-tog-dna-test-for-att-veta-sitt-ursprung-slaktforskning

Konferensen bjöd på många personliga berättelser. Här får du träffa fler av deltagarna som delade med sig:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/fick-reda-pa-att-jag-och-maken-ar-slakt-pa-langt-hall

 

Annonser