veckans gravsten 1Den tyska krigskyrkogården i byn Quesney-Sur-Deule strax norr om Lille. Foto: Mikael Hoffsten.
I går firades Remembrance Day i Storbritannien och Jour de Souvenir i Frankrike – dagen som markerade slutet på det första världskriget. Här på Rötter uppmärksammar vi alla de gravar och gravstenar som minner om den ofattbara mängd personer som förlorade sina liv, både på och utanför slagfälten.

I går var det 101 år sedan första världskriget slutade. På slagfälten runt om i världen hade närmare 20 miljoner soldater stupat. Sjukdomar som till exempel Spanska sjukan, svält och inbördeskrig som följde i krigets spår kom att döda ännu fler. De värsta och långvarigaste striderna stod i västra Europa 1914-1918. Den tyska krigsplanen gick ut på att snabbt besegra fransmännen och likt i det franskt-preussiska kriget 1870-1871 inta Paris. Planerna misslyckades – tyskarna stoppades efter bara några veckor vid floden Marne- och arméerna grävde ner sig. Skyttegravskriget tog sin början. Båda sidor försökte vid flera tillfällen att bryta igenom motståndarnas linjer, men detta misslyckades varje gång. Vid varje anfall fick 100 000-tals soldater sätta livet till för en landvinst om några få kilometer.

veckans gravsten 2Det pyramidformade gravmonumentet på den tyska krigskyrkogården i byn Quesney-Sur-Deule strax norr om Lille. Foto: Mikael Hoffsten.Beroende på omständigheterna begravdes de stupade soldaterna på olika sätt – ibland i massgravar, men om möjligheten fanns på riktiga kyrkogårdar. Oerhört många återfanns dock inte. Men än idag hittas kvarlevor efter stupade som kan ges en värdig begravning – antingen som en okänd soldat eller med sitt namn. Här använder man emellanåt DNA-tester för att identifiera de stupade.

I Sverige är de flesta stupade från Tyskland och Storbritannien och det rör sig oftast om sjömän som flutit i land. Många av dessa har blivit begravda på Kviberg kyrkogård i Göteborg.

I norra Frankrike ligger krigskyrkogårdarna mycket tätt. I princip varje liten by har en eller flera kyrkogårdar från den här tiden. De delas upp i franska, tyska och samväldet (Storbritannien, Kanada, Australien med flera) och sköts av respektive land.

De första två bilderna är från den tyska krigskyrkogården i byn Quesney-Sur-Deule strax norr om Lille. Den tredje och sista bilden är från den kanadensiska krigskyrkogården utanför Arras. Marken den stora kyrkogården är belägen på är kanadensiskt territorium. Observera de typiska vallmoblommorna.

Stilleståndsdagen den 11 november högtidighålls fortfarande i bland annat Storbritannien (Remembrance Day) och Frankrike (Jour de Souvenir). I Storbritannien bär man en röd pappersvallmo. Tittar man på en engelsk fotbollsmatch vid den här tiden på året så ser man att spelarna bär denna symbol på tröjan. I Frankrike bär man en blåklint.

veckans gravsten 3Den kanadensiska krigskyrkogården utanför Arras. Foto: Mikael Hoffsten.

Annonser