kollage slaktf dag 2020

Släktforskningens dag 2020 firas lördagen den 18 januari med temat: Officerare och soldater - deras liv och bostäder. Nu är det hög tid för föreningarna att planera festligheterna. Här på Rötter finns nu en hel del material som kan vara till nytta.

Ta tillfället i akt och fördjupa er i de militära förfädernas liv och bostäder på Släktforskningens dag. Nedan hittar du lite lästips för inspiration. Allt material, som lästips, länkar och affischmallar hittar er förening under Förbundet>Verksamhet>Släktforskningens dag.

Mer om temat

Släktforskningens dag 18 januari affischmall 2020 mindreUnder Förbundet/Släktforskningens dag finns affischmallen för nedladdling i två storlekar.

Den som släktforskar dyker ofta på en släkting som varit indelt soldat. Från 1600-talet fram till 1901 bestod den svenska krigsmakten till största delen av soldater som bodde i sitt soldattorp och livnärde sig på ett litet jordbruk. En gång om året gav de sig iväg för att öva med de andra soldaterna i sitt kompani. Som indelt soldat fick man alltid vara redo att dra ut i krig om så krävdes och man visste att risken att inte komma hem igen var stor. Källorna till våra militära anfäder är många och spännande men att hitta släktingar som gett sig ut i världen som soldat är inte det lättaste.

Indelningsverket avskaffades 1901, men den siste indelte soldaten tjänstgjorde fortfarande 1969 – som 90-åring. 

Soldattorpen var byggda i stort sett enligt samma ritning. När det kom till officersbostäderna var det snarare principen "ju högre grad desto större hus" som gällde.

Släktforskarnas almanacka 2020

almanacka framsida 2020 liten

Vi upprepar förra årets succe med Släktforskarnas almanacka! I år är det soldattema som gäller. Almanackan skickas ut till alla prenumeranter på Släkthistoriskt Forum.

Almanackan skickas som en bilaga till Släkthistoriskt Forum nr 5 2019, som skickas till tryckeriet om några dagar. Är du inte prenumerant ännu hinner du få det senaste numret med almanackan om du anmäler prenumeration senast i dag, måndagen 11 november. Almanackan kommer även att finnas att köpa i Rötterbokhandeln.

Börja prenumerera på Släkthistoriskt Forum

Soldatforskning i Släkthistoriskt Forum

Har du soldater i släkten känner du förmodligen till Centrala Soldatregistret, som är en nationell sökdatabas över indelta soldater. Men hur söker man egentligen för att få relevanta träffar?

Här finns några tips på hur du går till väga: Så hittar du din soldat någonstans i Sverige (ur Släkthistoriskt Forum Nr 1 2019).

Släkthistoriskt Forum nr 3 2014 hade Stormaktstid som tema. Där kan du bland annat läsa artiklarna Adlig guldålder, Vanliga och ovanliga människor i 1600-talets källor, Var hittar jag uppgifter om stormaktstidens soldater? Soldatbarn under stormaktstiden och så klart mycket mer.

Ladda ner en gratis pdf här: Släkthistoriskt Forum Nr 3 2014

I Släkthistoriskt Forum Nr 3 2016 kunde läsas om de som stred i den sista striden på svensk mark. Sveaborg i nuvarande Finland hade redan fallit i ryska händer och 1809 stod de ryska trupperna i norra Sverige. De senaste slagen som utkämpades på svensk mark stod i Sävar och Ratan, strax utanför Umeå. Vilka var soldaterna som deltog? Och hur kan du med soldater i släkten få reda på mer om vad som hände med de stridande?

Ladda ner artikeln som pdf här: Sista striden stod utanför Umeå 

 SHF nr 1 2019 uppslag nat kallan webb

Soldatböcker 2020

Det finns endast ett fåtal exemplar kvar av vår handbok Soldatforska!, först till kvarn gäller. En uppdaterad och reviderad utgåva av handboken släpps lagom till Släktforskardagarna i Skövde. I väntan på den nya boken finns en pdf-version av den nuvarande utgåvan att tillgå i Rötterbokhandeln. Under våren kommer även en bok om militära uniformer 1860-1960, så håll utkik efter den! 

Fler boktips på temat:

  • Svenska knektar: indelta soldater, ryttare och båtsmän i krig och fred. Författare: Lars Ericson Wolke
  • Båtsmän från Bohuslän: tjänsten i flottan och livet på torpet. Författare: Nils Modig

Läs mer och beställ material till er förening

Annonser