app3Har du ditt släktträd i mobilen är du redo om du skulle råka på en släkting. Foto: Sveriges Släktforskarförbund.

Smarta telefoner och surfplattor har blivit en del av vår vardag. Appar och hemsidor utvecklas ständigt för att fungera bättre i det mindre formatet och i dag finns en hel del som kan underlätta din släktforskning, inte minst när du är på språng.  

Det är praktiskt att ha ett släktträd redo i mobilen när man hittar en ny ana. Men det finns många fler appar som både underlättar din släktforskning och håller ordning på det du har forskat fram.

Här är sju tips på appar och mobilanpassade webbsidor du kan använda i mobilen eller surfplattan när du till exempel besöker ett arkiv, ett bibliotek eller en släkting.

1. Koll på släktträdet:

De stora släktforskningsföretagen Ancestry, MyHeritage och Geneanet har gratis appar där du kan bygga på ditt släktträd direkt i mobilen.

Invändningarna mot de stora släktforskningsföretagens släktträdsfunktioner är att källkritiken kan bli lidande på grund av att släktforskarnas släktträd automatiskt matchas mot varandra och flätas ihop, ibland utan tillräcklig kontroll. Men i de flesta fall kan man välja att inte bli matchad om man inte vill. Apparna är gratis att ladda ned, men mängden anor man kan lägga in varierar mellan företagen. Släktforskningsföretaget Family Search som i övrigt är känt som gratisalternativet när det kommer till släktforskning har en påkostad gratisapp, som liksom storföretagens håller bra ordning på dina släktingar.

Du som använder Geni kanske redan känner till appen World Family Tree, som är skapad för att komplettera webbsidan, den kostar 85 kronor i dagsläget. Arkiv Digital håller just nu på att utveckla en egen släktträdsfunktion som förhoppningsvis kommer att ha stöd för mobil användning.

2. Sök i arkiven:

Ibland behöver man snabbt kontrollera en uppgift i originalkällan. Både Riksarkivets digitala forskarsal och Stockholms stadsarkivs digitaliserade material går att snabbt hitta tack vare deras webbanpassade sidor. Stöd för mobil användning finns även för Arkiv Digitals kunder. Så att släktforska i mobilen är inte alls svårt i dag.

3. Skanna intressanta dokument:

appar1En skanner i mobilen är ett oumbärligt hjälpmedel för dig som besöker arkiv. Foto: Sveriges Släktforskarförbund.

I många fall duger din telefons kamera utmärkt för att fotografera av enstaka intressanta bilder eller dokument som du vill lägga till din forskning. Men en mobil skanner är ett oumbärligt hjälpmedel för dig som vill skanna äldre dokument eller boksidor i en lite större omfattning. Office Lens är en reklamfri app från Microsoft, som automatiskt beskär och förbättrar dina bilder och dokument, något som besparar dig besväret att ta ett tiotal bilder av samma sida i hopp om att någon av dem ska ha tillräcklig skärpa. Tryckt text identifieras automatiskt (med OCR), så att du kan söka ord eller meningar i dem.

Google har en skanner som fungerar smidigt och Evernotes app Evernote Scannable är en annan populär skannings-app. Det är bara ett par exempel på en uppsjö av gratis skanningsappar som numera finns för både Iphone och Android.

Har du en massa gamla negativ som du skulle vilja digitalisera, men inte riktigt vet hur du ska bära dig åt? Då kan du glädjas åt att det numera finns flera gratisappar som hjälper dig med detta. I den här artikeln kan du läsa om hur det går till: https://familyhistorydaily.com/genealogy-help-and-how-to/negative-film-scanner-apps/

app fornisarMed appen FornMap kan du hitta till resterna av förfädernas torp. Om du lyckas bemästra sökverktyget vill säga. Foto: Sveriges Släktforskarförbund.4. Spela in släktingarna:

En bra diktafon är ett toppenverktyg för släktforskaren. Har du den i telefonen så kommer du alltid att ha den till hands vid släktträffar eller andra oplanerade tillfällen som dyker upp. För Android-telefoner finns till exempel appen Smart Voice Recorder och använder du Iphone behövs ingen separat app. Du kan du välja den inbyggda funktionen Röstmemon.

5. Tyd gammal text, i framtiden...

Det finns tyvärr ingen svensk app som hjälper dig att transkribera gammal handskrift. Men vem vet, kanske någon svensk applikationsutvecklare plötsligt känner sig manad. Det finns faktiskt en paleografi-app i Norge – Norsk gotisk håndskrift. Så det borde inte vara omöjligt att en svensk version dyker upp snart, tycker vi i alla fall.

Men om du har gjort en lång intervju med en släkting och drar dig för att transkribera det inspelade materialet kan det vara bra att veta att det faktiskt finns appar som kan göra jobbet åt dig. Det ska nämnas att redaktionen inte själva har hunnit pröva detta, så resultatet är högst osäkert. Men det finns en hel del gratisappar och kostar det inget kan man ju alltid pröva – eller hur? Sök på transkribering i din mobils app-butik så får du upp de aktuella apparna.

6. Hitta till torpet:

Google Maps är med sin navigationstjänst ett ypperligt hjälpmedel för att hitta gamla gårdar och torp – eller resterna av dem. Har du koordinaterna för platsen du söker underlättar det betydligt. Men tänk på att alltid ha med dig en utskriven karta för säkerhets skull. Ute i obygden kan det trots allt hända att du plötsligt inte har täckning och då kan en utskriven karta rädda din expedition.

Om du vill ha en app för att hitta koordinaterna till resterna av ett gammalt torp finns ett par fornsöks-appar som kan vara hjälp. FornMap är en karta som använder sig av K-Samsöks databas. Tanken är god, för det finns verkligen mycket att upptäcka, men användarvänligheten lämnar en del i övrigt att önska och främst handlar det om bristfälliga sökinstruktioner. Bäst är att zooma in på det område du vill undersöka och göra en opreciserad sökning. Sedan är det bara att kika igenom träffarna som dykt upp på kartan i jakt på det som kan intressera dig.

Det fantastiska med appen är främst det arbete som har gjorts av kulturarvsinstitutionerna, främst museerna och Riksantikvarieämbetet, med att digitalisera och kategorisera, geotagga och tillgängliggöra allt ifrån runstenar till gamla husgrunder, skeppsvrak och begravningsplatser.

Appen Fornfynd kostar blygsamma 25 kronor och erbjuder i gengäld lite mer funktionalitet. Träffarna hämtas från Riksantikvarieämbetets databas och bör därför vara något färre än FornMaps, som söker av hela K-Samsök, där både Riksantikvarieämbetets och flertalet museers digitaliserade information finns.

7. Spara i molnet:

Om du använder din mobil eller platta på till exempel biblioteket eller arkivet så kommer du förr eller senare att vilja förvara det du dokumenterar på ett ställe som du också kan nå från din platta eller dator. Då behövs en molntjänst där du kan ladda upp all typ av media för att sedan tanka ned den till den enhet du önskar. För detta finns appar som Dropbox, One-Drive från Microsoft, och Google Drive, för att nämna de största. De är alla gratis men erbjuder olika mycket utrymme i molnet.

Annonser