tre snygga tidningssidor3Wexiö-Bladet, Lunds Weckoblad och Korrespondenten, Landskrona tidning är tre av titlarna du hittar i KB:s växande tidningsdatabas.
Under det kommande året kan släktforskare och andra intresserade glädjas åt dubbelt så många tidningstitlar i den fria delen av Kungliga bibliotekets tidningsdatabas, Svenska dagstidningar, med material från de allra första tidningarna till och med 1904.

Kungliga biblioteket (KB) och Riksarkivet (RA) digitaliserar mer tidningar än någonsin och under helgen passerades 25-miljonersstrecket i KB:s tidningsdatabas, Svenska dagstidningar.

Digitaliseringen av de svenska dagstidningarna pågår i flera parallella projekt. I den ständigt växande tidningsdatabasen fyller KB på med den dagliga skörden av tidningar och sedan ett drygt år tillbaka pågår det stora projektet med att digitalisera och fritt tillgängliggöra samtliga svenska dagstidningar i KB:s samling fram till och med år 1906, där gränsen för det upphovsrättsskyddade materialet kommer att ligga år 2022, när projektet ska vara i mål.

Den ökade digitaliseringstakten av det äldre materialet har blivit möjlig tack vare en stor donation från forskningsstiftelsen Arcadia.

Att de äldre tidningarna kan göras fritt tillgängliga på nätet beror på att upphovsrätten för den typen av material upphör efter 115 år. Det innebär att tidningar utgivna fram till och med 1903 finns tillgängliga i dag, nästa år kommer det att finnas tidningar utgivna till och med år 1904 och är projektet slutförts 2022 kommer det upphovsrättsfria materialet att sträcka sig fram till och med 1906.

jonas ahlberg kb webbJonas Ahlberg på Släktforskardagarna 2019 i Borås. Foto: Olle Söderström/Sveriges Släktforskarförbund.Ökat takten rejält

Svenska dagstidningar består dels av upphovsrättsskyddat material, just nu från 1904 och framåt, och dels av fritt material, utgivet fram till och med 1903. Det fria materialet finns fritt tillgängligt och sökbart på nätet tidningar.kb.se och i dagsläget finns över 300 titlar från olika landsändar i databasen.

Under det kommande året kommer ytterligare cirka 300 av de äldre tidningstitlarna att laddas upp.

– Vi har fått upp ångan rejält i detta mycket spännande projekt och vi fick mycket positiv respons från släktforskare under årets Släktforskardagar i Borås. Precis som under projektet första år så kommer de digitaliserade tidningarna att representera många olika geografiska områden, politiska åskådningar och skilda specialämnen säger Jonas Ahlberg, projektledare på KB.

Finns på drygt 30 bibliotek

Den upphovsrättsskyddade delen av tidningsdatabasen, som i dagsläget sträcker sig från 1904 och framåt, kan nås på ett antal bibliotek som mot en månatlig avgift till upphovsrättshavarna är anslutna till tjänsten.

Sedan det nyligen blev möjligt även för sveriges folkbibliotek att ansluta till tjänsten har betydligt fler fått möjligheten att ta del av den fullständiga tidningsdatabasen på ett bibliotek i närområdet.

– I nuläget finns den kompletta versionen av Svenska dagstidningar på 14 folkbibliotek, att läggas till de 17 universitets- och högskolebibliotek som också har tjänsten. Vi hoppas att fler bibliotek kommer att ansluta sig i framtiden, så att alla i Sverige får en rimlig chans att botanisera, även i det skyddade materialet säger Jonas Ahlberg.

Information om de olika digitaliseringsprojekten och på vilka bibliotek man kan läsa de upphovsrättsskyddade tidningarna presenteras löpande här:

https://feedback.blogg.kb.se/

Sök bland det fria materialet i databasen här:

https://tidningar.kb.se/

Annonser