gravstensinventeraNorra begravningsplatsen, Solna. Foto: Maria Bratt
Lägg sommarens lediga stunder på något som gör skillnad för dig och framtidens släktforskare – bli gravstensinventerare!

I år fyller en av Rötters viktigaste databaser 40. Gravstensinventeringen startades av föreningen Genealogisk Ungdom redan 1979, långt innan datorrevolutionen. Numera finns Gravstensinventeringen i form av en sökbar databas i Sveriges Släktforskarförbunds regi och du hittar den här på Rötter, bland databaserna i Faktabanken. Databasen är sökbar och öppen för alla och den som vill har även möjligheten att delta i projektet.

I Gravstensinventeringen hittar du kyrkogårdarnas gravstenar, dokumenterade med ett eller flera fotografier på gravstenen och i förekommande fall hela gravvården, samt gravstenens text. Den grundläggande informationen kan sedan kompletteras med kunskap om den eller de begravda personer som stenen berättar om.

I dag hittar du flera olika register och databaser om döda, begravda och gravplatser på internet, till exempel gravar.se och amerikanska Find a Grave. Det unika med Gravstensinventeringen är att den med foto och text dokumenterar gravstenen, dess skick och inskription grundligt och enligt en strikt standard för att även framtida generationer ska få chansen att se släktens gravstenar. Målet är att Gravstens­inventeringen ska täcka alla Sveriges begravningsplatser, hålla en hög kvalitet och vara lättillgänglig och sökbar för alla. Efter flera år­tiondens idogt inventerande är den på god väg – i skrivande stund kan du söka bland snart 400 000 gravstenar och drygt 820 000 begravda.

inventera1
Så söker du i Gravstensinventeringen

  1. Hitta begravningsplatsen
    Vet du exakt vilken begravningsplats du ska leta på är det förstås enkelt. Om du inte är helt säker på var din släkting har sin gravsten kan du söka via län och kommun och sedan bläddra bland de olika begravningsplatserna som dyker upp i rullisten. Om du vill söka i flera län och/eller kommuner lämnar du bara de fälten tomma. Är du osäker på församlingen – se punkt nummer 4.
  2. Namn på den begravda
    Här är det som vanligt ”less is more” som gäller. Du kan börja med att bara söka på efternamnet och leta dig fram bland träffarna. Är du säker på stavningen kan du förstås fylla i fler fält. Annars finns vagare alternativ i rullisten till vänster om det ifyllningsbara fältet. Håll pekaren över den lilla blå i-symbolen så får du förklarat vad alternativen gör för sökningen.
  3. Född och död, datum
    Datumformatet är i formen ”ååååmmdd” (år månad dag). Väljer du att sökningen ska vara ”Exakt” i rullisten till vänster görs sökningen på fullständigt datum. Men här finns många alternativ på hur du kan göra din sökning mer eller mindre exakt. Håller du pekaren över den lilla blå i-symbolen kommer det upp instruktioner. Om du exempelvis väljer ”börja med” och sedan skriver 18 görs din sökning på hela 1800-talet. Väljer du till exempel ”<1891” får du träffar från alla årtal från 1890 och bakåt.
  4. Historisk församling
    Här kan du söka med namnet på den församling dit begravningsplatsen ursprungligen hört. Det är också en bra funktion om du bara har namnet på församlingen och inte har någon aning om vad den troliga begravningsplatsen kan heta. Du kan också söka historisk församling i det utmärkta uppslagsverk som du hittar under fliken Sök församling i sidans huvudmeny.
  5. Sök i alla fält
    Detta är en snabbsöksfunktion för den som exakt vet vad den är ute efter, exempelvis en kyrkogård eller en grav som man redan tittat på.

Finns "din" kyrkogård med?

inventera2Tack vare Gravstensinventeringen har föreningar och enskilda släktforskare kunnat göra storartade insatser för att bevara ett kulturarv i ständig förändring. Vill du bli en av dem är det bara att sätta igång. Kanske är hemtraktens, eller dina egna släktingars kyrkogård inte ännu inventerad?

Att gravstensinventera är inte komplicerat. Allt som behövs är papper, penna och en digitalkamera, eller telefon med kamera. Här, i Rötters faktabank hittar du Gravstensinventeringen och under fliken Så här gör du kan du läsa mer om hur inventerandet går till. Där finns en steg för steg guide om hur du dokumenterar och sedan registrerar och publicerar en gravsten i databasen.

Först av allt bör du kontrollera vad som redan är gjort. Det gör du under fliken Inventeringsläge. Sedan är det bara att boka enstaka gravar eller hela kyrkogårdar och sätta igång.

Målet är högt ställt – alla gravstenar på sveriges samtliga kyrkogårdar ska finnas i Gravstensinventeringen. Det kan inte nog poängteras hur viktigt det är att de dokumenteras i tid – så tveka inte att ansluta dig. Din insats är till stor nytta för dagens och framtidens släktforskare!

Gå till Gravstensinventeringen

Annonser