Nu är det dags att söka anslag hos Arvid Lundbäcks Stiftelse. I år har du som vill lyfta fram udda källor störst chans att få ett bidrag.

Fröet till Arvid Lundbäcks Stiftelse såddes redan på 1970-talet av honom själv. Det var vinsten från försäljningen av hans framgångsrika vidiolog, en mikrofilmsläsare för hemmabruk, som skulle utgöra grundplåten till den fond som också fick bära uppfinnarens namn.

I dag är Arvid Lundbäcks fond en stiftelse som sedan 1996 årligen delar ut stipendier till forskningsprojekt som bidrar till att kulturarvet vårdas, förmedlas och förs vidare till kommande generationer.

Kriterier

För att ett projekt ska kunna få pengar från stiftelsen gäller att det ska gagna den vetenskapliga släktforskningen, vara av allmänt genealogiskt intresse och inte handla om en enskild släkt.

Resultatet ska dessutom vara tänkt att publiceras på något sätt och hur det ska publiceras ska anges i ansökan. Alla former av publikationer är tänkbara, det enda kraven är att stipendiaten anger att bidrag erhållits av stiftelsen samt att eventuella referensexemplar skänks till Genealogiska Föreningen.

Udda källor prioriteras

I år kommer fokus att ligga på att lyfta källor som inte används i stor omfattning. Källor som tidigare inte digitaliserats kommer att prioriteras. Vi vet att det finns många olika former av källor, vissa används av många och är väl kända, under det att andra är mindre vanliga och används på olika sätt, beroende på mål med den egna forskningen. Därför prioriterar vi de ansökningarna som har inriktning mot udda källor, men det går även att söka för annat.

Ansökan

Din ansökan mejlar du till stiftelsens ordförande, Mats Ahlgren, på ma.ahlgren(at)telia.com senast den 1 september 2019.

Ansökan ska innehålla en kortfattad beskrivning av projektets metodik, syfte och mål, inklusive publiceringen, samt en ekonomisk kalkyl. Arvid Lundbäcks stiftelse har som regel att inte bekosta hela projekt, utan kan stå för en del av finansieringen. Utbetalning sker efter avslutat projekt.

Annonser