Den svenska polisen har för första gången tagit hjälp av ett amerikanskt släktforskningsregister i hopp om att lösa ett gammalt mordfall.

I gårdagens nyhetsrapportering i SVT Nyheter berättades att den skånska polisen hoppas att dna-släktforskning ska hjälpa dem att lösa ett så kallat "kallt" mordfall där den mördades identitet fortfarande är okänd.

I september 2003 hittade en svampplockare en avliden man i ett skogsparti i närheten av skjutbanan i skånska Ekeby. Mannen hade då varit död i en månad upp till ett år och polisen kunde konstatera att han inte hade dött en naturlig död.

Men trots att man tagit fram en fullständig dna-profil på den avlidna, gjort en rekonstruktion av hans ansikte och efterlyst honom i flera länder har polisen inte lyckats identifiera honom. Det man vet är att han var mellan 35 och 55 år vid dödstillfället och att han troligtvis hade sitt ursprung i Balkan eller på något annat håll i Östeuropa. Nu ska polisen skicka hans dna-profil till ett amerikanskt släktforskningsregister där omkring en miljon personer har laddat upp sina egna dna-profiler. Polisen har också anlitat en expert på dna-släktforskning som kommer att hjälpa dem att analysera utfallet.

Metod på uppgång

Vilket register det rör sig om är polisen förtegen med, men ett register som tidigare har bidragit till att minst 28 fall har lösts under 2018 i USA är det amerikanska släktforskningsregistret Gedmatch.

Med hjälp av Gedmatch kunde polisen för ungefär ett år sedan gripa ”The Golden state killer” – en misstänkt seriemördare, våldtäktsman och kidnappare.

Bo Lundqvist, chef för polisens kalla fall-grupp region Syd, sade i en intervju för SVT Nyheter Skåne att han tror att arbetssättet kommer bli vanligare. Han hyser också gott hopp om att de ska få en träff på den okände mannens släktingar bland de miljontals människor som finns i registret. Här kan du se nyhetsinslaget.

I en intervju för Släkthistoriskt Forum har han tidigare berättat om polisens intresse för släktforskning som metod för att identifiera mördare. Men att ta del av dna som personer har delat med sig av i ett helt annat syfte är förstås inte helt oproblematiskt. I dagsläget kan polisen bara ta del av dna-profiler som släktforskare frivilligt har delat med allmänheten genom öppna databaser, som Gedmatch är ett exempel på.

Här kan du läsa den tidigare artikeln i Släkthistoriskt Forum

lasprov nr 3 2018

Om tidningen

SHF omslag 2018Släkthistoriskt Forum är tidningen för dig som släktforskar. Magasinet erbjuder spännande släkthistorier varvat med de senaste nyheterna inom släktforskarvärlden. Den klassiska tidningen har hjälpt släktforskare med råd, tips och inspiration sedan 1970-talet och ges ut av Sveriges Släktforskarförbund.

Släkthistoriskt Forum utkommer med fem nummer om året och en årsprenumeration kostar 275 kronor.

Nästa nummer utkommer den 5 februari.

Börja prenumerera

 

Annonser