svenska.se
Har du någon gång undrat över vad frejd betyder? Eller vad åborätt egentligen var? Svaren på många av släktforskningens små mysterier finns faktiskt oftast inte långt bort
på svenska.se kan du söka i de tre ordböckerna SAOL, SO och SAOB på samma gång.

Webbplatsen svenska.se är en samlingsplats för Svenska Akademiens språkresurser. Här söker du bland annat i Svenska Akademiens ordbok (SAOB), som är en historisk ordbok där du hittar beskrivningar av all slags skriven svenska från 1521 till våra dagar.

Resurs för släktforskare

Särskilt släktforskare har nytta av ordboken, som ger utmärkt hjälp vid läsning och för förståelsen av äldre ord och texter. SAOB omfattar i dag 37 band och cirka 500 000 uppslags­ord. Det första bandet trycktes år 1898, det senaste 2017. Idag är artiklarna avret färdiga och publicerade.

På svenska.se söker du även i Svenska Akademiens ordlista (SAOL) och Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien (SO) som båda utgår från modern svenska, men som även förklarar en hel del äldre och i dag ovanliga ord.

Därför är svenska.se en utmärkt resurs för släktforskare. Tack vare att du kan söka i alla tre uppslagsverken samtidigt får du oftast träffar på knepiga ord som SAOB ännu inte hunnit fram till i dagsläget.

Testa själv något klurigt ord du stött på i källorna! Här kommer du till svenska.se

Annonser