dodboken7 dvd usb komplett webbNu är det inte långt kvar tills den nya versionen av Sveriges dödbok släpps. Ett exakt datum har ännu inte satts, men innan november månads slut kommer den att finnas i Rötterbokhandeln.

Just nu reas den tidigare utgåvan ut; förhandsversionen av Sveriges dödbok nummer 7 som släpptes i november förra året. Men då den fullständiga versionen äntligen är klar och på väg till tryckeriet passar vi på att intervjua Anders Berg, som har varit projektledare för Dödboken sedan 2016.

Anders Berg webbAnders Berg, projektledare för Namn åt de döda. Foto: Olle SöderströmHur känns det inför utgivningen av Sveriges dödbok nummer 7?

– Äntligen! Det har varit en lång resa. Det visade sig att vi inledningsvis varit för optimistiska när vi beräknat hur lång tid registreringen av perioden 1860–1900 skulle ta, så nu känns det verkligen bra att kunna ge ut det färdiga resultatet.

Finns alla döda med på den här versionen?

– Ja, alla döda från 1860 till nutid finns med. De är i det närmaste kompletta, med förutom namn och dödsdatum, uppgifter om födelsedatum och födelseförsamling samt civilstånd med mera, så långt det gått att få fram uppgifterna ur källorna.

Vad har varit de största utmaningarna?

– Visst finns det svårigheter med 1800-talets kyrkböcker, ibland är de svårlästa eller ofullständiga eller saknas helt på grund av prästgårdsbränder. Det har förstås gjort registreringen mer krävande än med tidigare versioner av Dödboken. Våra volontärer har gjort ett fantastiskt arbete under nästan fyra år. I somras gjorde vi en gemensam forcering där de sista församlingarna delades upp och kunde slutföras.

Du har varit projektledare sedan juli 2016, hur ser du på att ånga vidare mot en version 8?

– Mycket inspirerande, det är ett fantastiskt gäng släktforskare jag jobbar med och jag märker också att intresset för Sveriges dödbok är fortsatt väldigt stort. Frågor och synpunkter kommer in hela tiden, via e-post eller direkt som till exempel under Släktforskardagarna i Växjö.

Behövs en version 8?

– Intresset är som sagt stort och i takt med att vi kommer längre tillbaka i tiden – nu registreras perioden 1830–1859 – så ökar också värdet genom att man får hjälp att söka i ett mer svårtillgängligt material. Vi bryter ny mark.

Utökad och kompletterad

Sedan Sveriges dödbok nummer 6 utkom 2014 har frivilliga medarbetare i projektet "Namn åt de döda" registrerat nästan 3,3 miljoner poster från åren 1860-1900 och cirka 13 000 helt nya poster för perioden 1901-1970 samt kompletterat omkring 550 000 poster för samma period. Det har även tillkommit 285 000 poster från åren 2014-2016 ur Försäkringskassans databas.

Till den nya utgåvan skulle även uppgifter om 2017 års döda ha funnits med, men tyvärr har det inte hunnit genomföras. Alla som köper den färdiga versionen av Sveriges dödbok 7 kommer därför att erbjudas möjligheten att ladda ner en gratis komplettering med uppgifter för 2017, så snart den finns tillgänglig.

 

Annonser