Micke AD1 webbMikael Karlsson, Arkiv Digitals vd. Foto: Olle Söderström
När Riksarkivet släppte sina digitaliserade arkivdokument fria ändrades förutsättningarna för de etablerade släktforskningsföretagen, inte minst för Arkiv Digital, som länge har haft en uppåtgående trend. Nu svarar Arkiv Digital genom att erbjuda sina kunder mer unikt material och en egen släktträdsfunktion.

Den molnbaserade släktträdsfunktionen beräknas vara på plats under 2019. Arkiv Digital ger sig därmed ut på ett område där det redan råder stor konkurrens på marknaden – i stort sett alla släktforskningsföretagen erbjuder i dag sina kunder molnbaserade släktträd. Men Arkiv Digitals vd Mikael Karlsson menar att det finns särskilda fördelar med att ha sitt ett släktträd hos företaget.

– Det kommer ge kunderna möjligheten att ha allt komplett i en tjänst som hänger ihop – släktträd-dokument-register. Vi tror också att kvaliteten kommer bli bättre när man enkelt kan kontrollera uppgifterna direkt mot originalkällan, säger han.

Komplett bouppteckningsregister

På kort tid har Arkiv Digital blivit störst i Sverige på sökbara personregister och till hösten kommer företaget ut med nya databaser. Både Sveriges befolkning 1985 och 1940 lanseras innan jul. Man fortsätter också att fotografera av originalkällorna. Nyligen har företaget lagt ut värnpliktskorten, som är en lite mer ovanlig källa för släktforskare.

Micke AD2 webbMikael Karlsson. Foto: Olle SöderströmPå frågan om vilka källor och register som kommer att prioriteras på sikt svarar Mikael Karlsson:

– I stora drag är det vi prioriterar just nu främst att alla födelse- vigsel- och dödböcker blir indexerade för hela landet och att de också är länkade till källorna. Detta sker i egen regi och i samarbete med föreningar och privatpersoner. Ett komplett bouppteckningsregister för hela Sverige är också ett mål vi har. Man skall enkelt kunna söka fram en bouppteckning i vår databas.

Den 1 februari i år blev det gratis att ta del av innehållet i Riksarkivets digitala forskarsal och en hel del av deras digitaliserade kyrkobokföring består av bilder på samma dokument som finns i Arkiv Digitals bilddatabas.

Har ni tappat prenumeranter sedan det blev gratis att forska i Riksarkivet på nätet?

– Första halvåret i år hade vi tappat 3,6 procent av våra abonnenter i jämförelse med samma period förra året. Vi har inte sett samma ökningstakt på nya prenumeranter som tidigare år, säger Mikael Karlsson.

Men det är inte bara konkurrensen från Riksarkivets digitala forskarsal som bekymrar honom. Ett annat problem är att de fysiska arkiven, där företagets medarbetare sitter och fotograferar originalhandlingarna, inte håller öppet på samma sätt som förr.

– Vi är oroliga för tillgången till det som finns på Riksarkivet. Oftast är vi hänvisade till forskarsalarnas öppettider som kan vara mycket begränsade. På vissa arkiv har vi inte fått lov att ha mer än ett par stationer att arbeta vid och det finns inte heller ergonomiska bord och stolar. Det är inte en bra arbetsmiljö för våra anställda, vilket gör det svårt för oss att rekrytera och behålla personal.

Men Mikael Karlsson ser ändå ljust på framtiden.

– Ja, vi ser mycket ljust på framtiden. Vi är ensamma om att erbjuda högupplösta färgbilder på originalkällorna och har dessutom blivit störst i Sverige på sökbara personregister. Vi har visat att vi har en mycket stark produkt och vi fortsätter att utveckla vår tjänst i ett högt tempo.

Annonser