Har du löst intressanta släktforskningsproblem och vill berätta om hur du gick till väga? Har du hittat uppgifter i en tidigare ganska outnyttjad källserie? Har du släktingar som levt under ovanliga eller spännande förhållanden?

Släktforskanas årsbok bild hemsida 2018Berätta om detta! Nu är det dags att skriva artiklar till Släktforskarnas årsbok 2019.

Släktforskarnas årsbok är till för dem som söker ny kunskap, nya källor, ny metodik och som vill låta sig inspireras av andras med- och motgångar i arkivens och de historiska dokumentens förlovade värld.

I rörelse...

Man tror gärna att våra förfäder var oerhört stationära. De föddes, de levde och de dog på ungefär samma plats, möjligen flyttade de till grannförsamlingen eller in till närmaste stad.

Så icke!

Visserligen var den jordbrukande landsbygdsbefolkningen ofta sin hembygd trogen, men dessa utgjorde inte hela populationen. Det fanns alltid "överblivna" syskon som också måste finna sin utkomst och som ofta tvingades röra på sig.

Flykten från landsbygden är inte någon ny företeelse, den började redan med industrialiseringen på 1800-talet, ja faktiskt ännu tidigare i och med skapandet av olika sorters bruk, järnbruk, glasbruk, pappersbruk o.s.v.

Förfädernas rörlighet är ofta det som sätter käppar i hjulet för oss släktforskare, särskilt under tiden före husförhörslängder och flyttningslängder. Hur hittar man landsbygdens försvunna söner och döttrar i städernas myller? Hur följer man en lärling eller gesäll från bruk till bruk, från mästare till mästare, från stad till stad.

SLÄKTFORSKARNAS ÅRSBOK 2019 välkomnar, förutom alla andra släktforskningsorienterade uppsatser, denna gång särskilt artiklar om migration, arbetsvandringar, inrikes pass, bördsbrev, skråhandlingar och annat som har med rörlighet och förflyttning att göra. Som vanligt får din artikel gärna handla om

  • Nya eller nygamla källor – gärna utanför kyrkböckernas trygga värld
  • Metodik – hur du fick fram den nya informationen
  • Liv och död i gamla tider – hur levde dina förfäder och släktingar, och vilka samhälleliga faktorer kom att styra deras livsöden?

Välkommen med ditt bidrag!

Ted Rosvall, årsboksredaktör

Ted rosvallKontakta redaktören

Redaktör för årsboken är Ted Rosvall, tidigare ordförande för Sveriges Släktforskarförbund och känd för sin medverkan som expert i SVT:s "Vem tror du att du är?" och "Arvinge okänd". Kontakta honom för mer information på

Här kan du läsa mer om hur du skriver för årsboken.

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Ett projekt som innefattande DNA-test på svenskbyättlingar på Gotland och svenskbybor i Gammalsvensk...

Sedan år 2017 har Sveriges Släktforskarförbund delat ut utmärkelser till personer som gjort insatser...

Genom åren har frivilliga krafter hjälpt till att ta fram flera uppskattade hjälpmedel till släktf...

I dag är det Veterandagen, som firas för att hedra dem som har deltagit i militära eller civila huma...

Den som letar efter släktingar i Jönköpingstrakten kan nu glädjas åt fler poster för de tidigare å...

Fler artiklar

Annonser