G Earth socknar

Mårten Swärd märkte att många släktforskare letade kartor över gamla socknar på nätet. När han sedan av en slump hittade öppen data om den gamla sockenindelningen passade han på att skapa en socken-sökfunktion till Google Earth, och gjorde den fritt tillgänglig för alla intresserade.

Flertalet av landets historiska kartor finns numera tillgängliga på nätet. Trots det kan det i dag ändå vara lite knepigt att ta reda på var en gammal socken egentligen låg. Särskilt du som släktforskar på socknar långt hemifrån kanske dessutom undrar vilka socknar som låg i närheten av släktens.

marten webb
Mårten Swärd. Foto: privat

För att råda bot på det problemet har släktforskaren och dataprogrammeraren Mårten Swärd skapat en datafunktion som gör det enklare för släktforskare att ta reda på i vilken socken, alternativt var på den moderna kartan, släkten levde. Den zoom- och sökbara sockenkartan kan dessutom laddas ned helt gratis från nätet.

Vi måste naturligtvis fråga honom hur det kom sig att han fick idén om att skapa ett kartprogram för släktforskare.

– Jag klickade runt lite på Geodata-portalen som är den nationella sidan där myndigheter och organisationer kan publicera geografisk data de sitter på. Av en händelse såg jag då att Riksantikvarieämbetet hade sina sockengränser fria för nedladdning i ett dataformat som gick att att bearbeta. Eftersom att jag hade läst många frågor i släktforskningsgrupper på Facebook där folk frågade efter sockenkartor tänkte jag att jag kunde göra om den informationen till ett format som alla kan använda sig av, säger Mårten Swärd.

Datafilen med sockengränser som ligger till grund för kartfunktionen utgörs av de socknar som Riksantikvarieämbetet använder sig av när de ska beskriva exempelvis fyndplatser, fornlämningar och liknande. Sockengränserna som kartan visar ser ut som de gjorde 1995 när sockengränserna "frystes".

– Egentligen tillför den väl inte så mycket nytt, sockengränser och sökbara tjänster finns ju redan lite här och var på internet, men är kanske lite svåra att hitta. I alla fall för den som inte är så datorvan. Med det här Google Earth-kartlagret blir det ju ganska enkelt och "rakt på" att kunna se sockengränserna på en zoombar karta där man även får möjlighet att söka på sockennamnet, säger han.

Det han gjorde var att konvertera Riksantikvarieämbetets datafil med sockengränser till ett format som Google Earth kan läsa. På så vis kunde han lägga sockenindelningen som ett lager ovanpå sverigekartan i Google Earth. Filen han har skapat innehåller gränsernas geografiska information i form av en massa koordinater som bildar områden. Han har sedan valt ut vilken metadata (i det här fallet sockennamn) som ska visas i menyn och på kartan.

Har du funderingar på att skapa andra tekniska lösningar för släktforskningen?

– Ja, jag håller på att försöka bygga en webbsida som är tänkt att använda sig av en karta som är oändligt mkt mer detaljerad än den karta som finns i Google Earth och visa sockengränserna på den kartan istället, tillsammans med en sökfunktion på socknar och orter.

På samma sida håller jag även på att titta på en funktionalitet för att läsa ut plats- och sockennamn ur GEDCOM-filer för att sedan via olika namnuppslagningstjänster göra om platsnamnen till koordinater automatiskt visade på kartan, antingen i form av exakta punkter för platsen eller socknen. Eller i form av en intensitetskarta, en så kallad heatmap. Men det är ett betydligt större jobb, främst på grund av att GEDCOM-filerna är ganska frikostiga med hur de kan vara uppbyggda. Än så länge har jag bara ett embryo som visar min egen GEDCOM-fil som en intensitetskarta.

Har du några tips på fler bra kartfunktioner för släktforskare?

– Riksantikvarieämbetets egna tjänst Fornsök och den kartapplikation som finns där (http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html) har en utmärkt söktjänst för platsnamn. Lite "gömt" under knappen "Kartinställningar" hittar du den och där går det även att slå på samma sockengränser som jag använt mig av för visning på kartan (man behöver dock ha zoomat in till en viss nivå innan det går att visa sockengränserna)

Så här använder du Mårtens sockenkarta:

Ladda ned socken-filen här:
http://mygen.atavus.se/svenska_socknar.kmz

Har du inte redan Google Earth går det att ladda ned här:
https://www.google.com/earth/download/gep/agree.html

Dubbelklicka sedan på den nedladdade socken-filen så får du upp sockenkartan i Google Earth. Klickar du på kartan får du upp information om socknen. Och i sökrutan under (med rött markerad i fotot nedan) kan du söka bland sockennamnen.

m sward sockenkartaHögerklicka på bilden och välj "View Image" för att se den i större format.

Fakta socknar

Socknarna försvann som administrativ enhet redan vid kommunreformen 1862, men jordregistersocknen fortsatte att användas fram till fastighetsdatareformens genomförande åren 1976–1995. I dag används socknarna fortfarande som registreringsenhet i många historiska arkiv. Inte minst är de av intresse för släktforskare eftersom de genom århundradena varit oföränderliga till skillnad från kyrkans församlingar som slagits samman på många håll.

Annonser