Kulturdepartementet måste ta ett samlat ansvar inom regeringskansliet för frågor som rör släktforskningen. Vilket innebär att de också bör engagera sig i släktforskningsärenden som rör folkbokföringen och därmed hör till finansdepartementets område. Det anser Sveriges Släktforskarförbund i en skrivelse lämnad till kulturdepartementet.

Förbundet vill ha besked om hur personuppgifter i Skatteverkets folkbokföringsverksamhet ska behandlas i framtiden.

Skatteverket har gett förbundet besked, att det saknas laglig grund för att lämna ut uppgifter ur folkbokföringsdatabasen till enskild, exempelvis till förbundet, på elektronisk väg. Mot den bakgrunden begärde förbundet i en skrivelse till regeringen i februari 2015 att en sådan grund skulle skapas när det gäller uppgifter för släktforskningsändamål. I tre år har skrivelsen nu vilat hos finansdepartementet utan någon åtgärd, och det är enligt förbundets mening hög tid att den "grävs upp".

Förbundet påtalar därför i den nya skrivelsen till kulturdepartementet det märkliga i att myndigheter och organisationer som i dag vill ha personuppgifter från folkbokföringen måste vända sig till Försäkringskassan i stället för till den för folkbokföringen ansvariga myndigheten, Skatteverket. Förbundet begär att kulturdepartementet tar initiativ till att skrivelsen från 2015 handläggs och att den författningsändring som där föreslogs genomförs.

Annonser