Vid årsskiftet fick Sveriges Släktforskarförbund en ny medlemsförening – Pitebygdens Forskarförening.

Redan inför släktforskardagarna 2017 bestämde sig föreningen för att gå med i förbundet. Ett steg som trotsade hemortens traditioner – den lokala sparbanken är inte med i Sparbanken Sverige och OK-stationen inte är med i OK Sverige. Numera sticker alltså släktforskarföreningen ut, till glädje för Sveriges Släktforskarförbund som kan välkomna sin 166:e förening.

Pitebygdens Forskarförening är inte bara förhållandevis stor med sina omkring 750 medlemmar, det är också en flitig förening, som har tagit fram ett flertal lokalhistoriska skivor och databaser genom åren. Till exempel har en skiva över Hortlax by tagits fram av två medlemmar; en utomordentlig sammanställning som strukturerat redovisar alla som bott i byn mellan åren 1539-1930.

Nyligen har även föreningen gett ut en uppdaterad och utökad version av Piteanor (Piteanor 2018); avskrivet kyrkomaterial från alla församlingar i Pite älvdal (från kusten till norska gränsen), från äldsta tid fram till och med 1946. En fantastisk databas för dig med anor från området!

Stort porträttprojekt

För två år sedan slutförde föreningen projektet "Porträtt i Norr" som pågått i 12 år och som till slut har kommit att omfatta 90 000 fotografier och 135 000 porträtterade personer från tiden 1850-1930. Inte mindre än 43 procent av porträttfotografierna tagna hos ateljéfotograf är i dagsläget identifierade. Deras insamlingsområde är framför allt södra Norrbotten men här finns också bilder från andra delar av världen: bland annat mer än 1600 bilder hemskickade av USA-emigranter. Har du släktingar i södra Norrbotten är chansen stor att du hittar dem på "Porträtt i Norr" (som säljs på USB-minne).

Om tre och ett halvt år fyller Piteå stad 400 år, ett jubileum som föreningen planerar att fira med en ny unik produkt.

Föreningens stora arkivbestånd och datauppkopplingar gör det intressant för studieförbunden att förlägga släktforskningskurser i föreningslokalen. Samtidigt blir kurslokalen en utmärkt introduktion till föreningen som ofta får nya medlemmar den vägen. De har även ett givande samarbete med Piteå museum med bland annat föreläsningar och utställningar.

Fakta Pitebygdens Forskarförening

  • Släktforskarföreningen är den första i Norrbotten och har i nuläget ca 750 medlemmar.
  • Föreningen håller till på Framnäs Folkhögskola i Öjebyn. Lokalen är genom portkod tillgänglig för medlemmar mellan kl 09-21 varje dag. Här finns kök med tillredningsmöjlighet, ett eget bibliotek, läsapparater och datorer med abonnerade forskningssidor och inköpta skivor från olika släktforskningssällskap.
  • Öppet hus hålls varje helgfri torsdagkväll då även icke-medlemmar är välkomna.
  • En egen tidning, "Ätt och Bygd", utkommer fyra gånger per år. Tidningen innehåller lokalproducerat material från duktiga medarbetare. Kontakt med föreningen går att få via deras hemsida www.piteforskare.se

Nils Edén (1871-1945)Anna Burman (1804-1880) och Nils Edén (1796-1878)

 

Bilder: Nils Edén (1871-1945), sedermera Sveriges statsminister som var född i Piteå, bildade regering 1917-1920 och drev bland annat igenom allmän rösträtt för kvinnor. På nästa bild syns hans farföräldrar Komminister Nils Edén (1796-1878) och Anna Burman (1804-1880). Båda porträtten är från Porträtt i Norr, en produkt framtagen av Pitebygdens Forskarförening.

Annonser