svenskamerikanerrotter
"Svenskamerikaner - Kända och okända". Så heter en bok som ser dagens ljus under Släktforskardagarna i Halmstad. Mikael Hoffsten, författare till "Släktforskarens lilla faktabok" och "Släktforskarens lilla faktabok 2", står för innehållet tillsammans med Ted Rosvall.

När Mikael Hoffsten inte skriver böcker arbetar han som ekonomi- och bokhandelsansvarig på Sveriges Släktforskarförbunds kansli. Det var i våras, när handboken "Emigrantforska på nätet" skulle släppas, som tankarna på ett kompletterande häfte dök upp.

-&nbsp""Emigrantforska på nätet" handlar ju om själva släktforskningen, hur man hittar emigranterna. Det står inte så mycket om emigrationen i sig och det var så jag fick den här idén, säger Mikael Hoffsten.

Stor spännvidd

I boken möter vi 31 emigranter och emigrantättlingar som på något vis gjort avtryck i historien. Det handlar om skådespelare som Tippi Hedren och Larry Hagman, idrottare som Greta Johansson och Bob Nystrom och om uppfinnare, politiker och militärer. En del är mycket namnkunniga, andra mindre kända för en svensk publik.

Sammantaget är spännvidden mycket stor även om film- och nöjesindustrin dominerar något.

-&nbsp"Vi har försökt få till en variation, när det gäller män och kvinnor till exempel men även över tiden. En del emigrerade i mitten av 1800-talet, andra betydligt senare, säger Mikael Hoffsten.

Tre generationer

De fylliga biograferna kompletteras med bilder och genealogiska bakgrunder. Dem är det Ted Rosvall som tagit fram.

Antavlorna sträcker sig tre generationer tillbaka i tiden, en gränsdragning som har att göra med bokens nätta format. Tanken är enligt Mikael Hoffsten att den ska vara lättillgänglig och inspirerande.

-&nbsp"Det hade blivit alldeles för tungt med sida upp och sida ner med antavlor. Är det någon man blir särskilt intresserad av kan man alltid forska vidare på egen hand eftersom grundarbetet är gjort, säger han.

Boken släpps den 26 augusti i Rötterbokhandeln och i Sveriges Släktforskarförbunds monter i Halmstad Arena.

Annonser