IMG 3025Om du är en fena på tyda gammal handskrift - kanske efter att ha läst "Vad står det?" - finns det i morgon, lördag, en utmaning att anta på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Forskarna som är knutna till museet bjuder nämligen in till en medborgarforskningsdag om svenska fossil och växter - och en av de viktigaste bitarna handlar om att tyda gamla etiketter på samlingsföremål samt texter i Sveriges äldsta herbarium.

Antonius Christophori Münchenberg hette botanikern som skapade herbariet under slutet av 1600-talet och början av 1700-talet. En del av växterna samlade han in på Gotland där han arbetade som lärare i en prästgård" andra lär ha plockats i Akademiträdgården i Uppsala.

Münchenbergs herbarium vivum visas nu för första gången för allmänheten i samband med medborgarforskningsdagen. Enligt uppgift kommer det att finnas priser att vinna för dem som lyckas allra bäst med att tyda den gamla handskriften.

Tiden som gäller är lördagen den 20 maj klockan 11 till 16, och platsen är Naturhistoriska riksmuseet på Frescativägen 40 i Stockholm. Det är fri entré till museet.

På bilden: Ett uppslag ur&nbsp"Münchenbergs herbarium vivum.
Foto: Johannes Lundberg

Annonser