Oskarshamn
På lördag, den 1 april, går Släktforskning i Sydost av stapeln i Oskarshamn. Den lokala mässan, som i år arrangeras för tredje gången, är ett samarbete mellan fyra släktforskarföreningar: Person- och Lokalhistoriskt Forskarcentrum (PLF), Kronobergs Genealogiska Förening, Blekinge Släktforskarförening och Kalmar Läns Genealogiska Förening.

Tidigare mässor har hållits i Ronneby och Hovmantorp, och i år är det alltså PLF i Oskarhamn som står värd.

- Egentligen var planen att det skulle bli i Kalmar, men sen bytte de ordförande så då fick vi frågan under Släktforskardagarna i Umeå om vi kunde ta det i stället. Och så fick det bli, berättar PLF:s ordförande Sam Blixt.

Mer om mässan kan du läsa här. Listan över utställare är som synes lång och omfattar alltifrån Arkiv Digital och landsarkiven i Lund och Vadstena till Sveriges Hembygdsförbunds lokalhistoriska webbplats Bygdeband. En rad lokala släktforskar- och hembygdsföreningar ställer förstås också ut.

Sam Blixt är extra nöjd med att DNA-test kommer att kunna göras på plats och med att en rad gedigna databaser kommer att demonstreras.

- Såna saker gör att det blir mycket intressant, säger han.

Släktforskning i Sydost äger rum i Oskarshamns Folkets park mellan klockan 10 och 16 på lördag, och det är gratis att gå in.

På bilden: Gatuvy från Oskarshamn. Wikimedia Commons.

Annonser