stigVad göra när det egna släktträdet är kartlagt så långt tillbaka det bara går? Misströsta inte - det finns mängder av utmaningar att ta sig an som släktforskare. Stig Göransson i Nyköping har kartlagt alla som bott i Lunda socken under åren 1650-1900.

Del ett täcker perioden 1650-1800" del två avhandlar 1800-talet. Sammantaget består de båda böckerna av 1 200 sidor - inte så konstigt kanske med tanke på att det handlar om 350 års kyrkbokföring som skrivits av bokstav för bokstav.

- Vitsen med det här, och då kanske framför allt första delen, är väl främst att hjälpa de släktforskare som har svårt att läsa krumelurerna. Det finns många som är nybörjare och blir glada för hjälp, säger Stig Göransson.

Två år tog det honom att utföra arbetet. Förebilden var "Tunabergare", Ulf Berggrens tvådelade register över sörmländska Tunaberg som kom ut 1987 respektive 2003.

Eftersom Stig Göransson själv har anor i den socknen var han väl förtrogen med Berggrens böcker.

- Jag hade egentligen gärna tagit mig an Tunaberg själv, men nu var det ju redan gjort. Så då fick det bli Lunda i stället. Där föddes både min mormor och min morfar så det passade också bra, säger han.

Lunda socken hittas också i Sörmland, mer specifikt i Nyköpings kommun. Stig Göranssons båda böcker omfattar alla som bott där under 350 års tid - ett grepp som han tror att han och Ulf Berggren är ensamma om.

- Mig veterligen finns det inga liknande böcker.

Poängen för hans personliga del var att ge sig själv något att bita i. Han har tidigare genomfört flera projekt inom ramen för sitt eget släktträd, såsom att följa en av sina anor och dennes ättlingar från 1740-talet och fram till i dag.

Det viktigaste för den som vill ta sig an ett ambitiöst släktforskningsprojekt är att vara envis, menar han.

- Och så måste man tycka att det är kul, annars tröttnar man nog. Det har väl hänt att jag ledsnat lite någon gång men sedan har jag alltid hittat något spännande som gjort att jag gått i gång igen.

Du får tag i Stigs böcker via Facebook&nbsp"- sök på "Lunda socken 1650-1800" så hittar du båda två.

Annonser