Nu är det dags att lyfta fram glömda och förbisedda insatser av kvinnor genom historien. Det anser bland andra Riksbankens Jubileumsfond, som nyligen beviljat 5,7 miljoner till projektet Svenska kvinnor on-line, från medeltid till nutid. Det är forskare på Göteborgs universitet som ska bygga upp ett digitalt kvinnobiografiskt lexikon, på svenska och engelska.

Projektet kommer att pågå under två år och ska resultera i en levande och utvecklingsbar databas på webben, gratis och tillgänglig för alla.

Kvinnor missgynnade av urval

Genom historien har kvinnor fått stå i skuggan av sina manliga motsvarigheter och i biografiska lexikon lyser de med sin frånvaro. Maria Sjöberg, professor i historia och en av projektledarna, förklarar i ett pressmeddelande:

"I befintliga lexikon missgynnas kvinnor, bland annat på grund av rådande könsnormer i urvalskriterierna, men också för att ojämlika villkor gjort att männen haft större utrymme att genomföra handlingar som gjort officiella avtryck i samhället".

Projektgruppen består av historiker och litteraturvetare på Göteborgs universitet och Riksarkivets Svenskt biografiskt lexikon (SBL) stöttar projektet genom att ingå i referensgruppen.

Wallraffade innan Wallraff

NordstromKvinnan på bilden är Ester Blenda Nordström, som blev känd över hela landet när hon 1914 tog anställning som piga och sedan skildrade sina upplevelser i reportageserien "En månad som tjänsteflicka på en bondgård i Södermanland".

Hon "wallraffade" med andra ord långt innan Günter Wallraff, som har fått ge namn åt den journalistiska metoden.

Annonser