SHF 3 2015 omslagNu har årets tredje nummer av Släkthistoriskt Forum landat i de flesta prenumeranternas brevlådor.

En förlorad värld

Lillemor Nyström har dokumenterat den värld som för alltid försvann genom att intervjua tidigare anställda på godset Krapperupp i nordvästra Skåne. I grevens tid får man lov att påpeka - i dag finns knappast några kvar i livet som slet under tiden då statarsystemet ännu var i bruk och godsen hade en smärre stab av tjänstefolk som skötte allt från matlagning till parken. Temat "Livet på godset" börjar med hennes artikel och på den följer en artikel om den svenska herrgårdens historia skriven av den välkände herrgårdsforskaren Göran Ulväng.

Släktforskarfest i Nyköping

Många av oss har anfäder som levt och arbetat på gods och herrgårdar. På godset möttes herrskap och tjänstefolk - samtidigt som en milsvid klassklyfta fanns mellan dem. Spänningen som många gånger uppstod när världarna möttes har inspirerat både författare och filmskapare genom åren och i år utgör livet på godset själva temat för Släktforskardagarna. Det är Nyköping som står värd för årets arrangemang och i tidningen kan du läsa om förberedelserna inför den kommande släktforskarfesten.

Präster, flygare och släktgåtor...

Det här numret bjuder dessutom på inspiration till dig som är nyfiken på präster och deras roll i lokalsamhället. Ett besök på Svensk Flyghistorisk Förening ger en svindlande inblick i kända och glömda flygares dramatiska livsöden.

Du som har ett olöst mysterium i din släktforskning kan glädjas åt en ny avdelning i tidningen - släktforskargåtan. Där ges läsare chansen att få sin gåta publicerad för att förhoppningsvis också få hjälp med att lösa den.

Inte prenumerant?

Självklart vill du läsa Släkthistoriskt Forum - tidningen med nyheter, inspiration och kunskap till dig älskar släktforskning. Sedan 1982 har tidningen givits ut av Sveriges Släktforskarförbund. Den utkommer med fem nummer per år och en prenumeration kostar blygsamma 225 kronor.

Börja prenumerera i dag

Annonser