forelasare fyra2I år är det Nyköping som står värd för Släktforskardagarna. Den 28 - 30 augusti bär det av och förberedelserna är redan i full gång.

Vi har mycket att se fram emot, bland annat en hel rad spännande föredrag.

På Släktforskardagarnas egen webbplats www.sfd2015.se finns föreläsarlistan och kort om vad det kommer hållas föredrag om. Nedan kan du ta del av några exempel.

Ett gods - en värld

Temat för i år är Ett gods - en värld och merparten av föreläsningarna anknyter förstås på olika sätt till det. Till exempel kommer Ulf Berggren berätta om ett nytt projekt där personer med släktnamn vid gods registreras, framför allt i Sörmland. Det rör sig om hushållerskor, trädgårdsmästare, kockar, fogdar och fiskare har hittills varit ganska bortglömda och är på grund av sin flyttbenägenhet också ibland svårforskade.

Ett svenskt Downtown Abbey - så skulle Krapperups gods i Skåne kunna beskrivas. Lillemor Nyström har skrivit avhandlingen I skuggan av en borg. Vardag och fest på Krapperups gods 1881-1995 och i samband med det har hon gjort en djupdykning i godsets samlingar och arkivmaterial. På hennes föreläsning får vi veta mer om vardag och fest bland herrskap och tjänstefolk på Krapperup.

Eller vad sägs om en djupdykning i anfädernas matkultur? Om det föreläser Richard Tellström som är docent och mathistoriker vid Örebro universitet och numera även känd från SVT:s populära programserie Historieätarna.

Boksläpp

Karin Bojs föreläser i samband med att hon släpper sin nya bok - Min europeiska familj - de senaste 54 000 åren under Släktforskardagarna. Karin Bojs har i många år varit vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter och är hedersdoktor vid Stockholms universitet. I sin bok knyter hon ihop släktforskning med de allra senaste rönen från DNA-forskning, arkeologi och historia.

Sixten Sparres barnbarnsbarn Kathinka Linde föreläser om hur hon genom sin släktforskning fick fram en helt annan vinkel på historien om Elvira Madigan och Sixten Sparre.

Dessutom kommer det att hållas föredrag om släktforskning i Finland, om kvinnor rösträtten och demokratin, om webbsajten Platsr, Mantalslängder (Magnus Bäckmark), historiska kartor och mycket mer.

Läs mer om föreläsarna på www.sfd.se

 

Bilden fr. v: Karin Bojs, Richard Tellström, Ulf Berggren, Kathinka Linde. Bildkälla: www.sfd2015.se

Annonser