10670 webbSveriges Släktforskarförbund består av 171 släktforskarföreningar från norr till söder. I sin tur har de över 73 000 medlemmar. Det kan ha en positiv inverkan på folkhälsan.

Ny forskning visar nämligen att om vi ska behålla hälsan och leva länge kan det vara lika viktigt att vara föreningsaktiv som att äta nyttigt och röra på sig.

Ju mer vi är tillsammans...

Den amerikanske professorn inom social neuropsykologi, John T. Cacioppo är en av de forskare som har lyft fram den sociala samvarons hälsobringande effekter. Men forskning på gemenskapens betydelse för hälsan bedrivs även på Karolinska Institutet här i Sverige.

Enligt de nya rönen har inte all typ av gemenskap samma hälsoeffekt. Det har visat sig att sociala medier, till exempel Facebook, kan få oss att känna oss ännu mer ensamma. Att mötas på riktigt, samtala eller utföra en uppgift tillsammans med andra är sådant som får oss att må särskilt bra.

Meningsfull samvaro

Framför allt kan gemenskap med personer som delar ens intresse ge en särskilt stor tillfredställelse - det är ingen nyhet för föreningsaktiva släktforskare.

Många föreningar driver dessutom projekt som till exempel gör historiskt källmaterial tillgängligt för fler. Dessa projekt är inte bara till nytta för dem som har glädje av resultatet. De som arbetar med projektet upplever dessutom en meningsfull samvaro och strävar mot ett gemensamt mål, något som enligt forskarna är särskilt hälsosamt.

Gå med i en förening

Så om du inte redan är med i en förening - gå med i dag! Det kan förlänga livet.

Du hittar till alla föreningar som är anslutna till förbundet här på Rötter. Genom deras kontaktsidor kan du skicka en förfrågan om att bli medlem med bara en knapptryckning.

Många föreningar visar sitt kalendarium annan information den intresserade behöver. Till exempel på Värmlands Släktforskarförenings kontaktsida får du information om deras kommande aktiviteter, styrelse och lokalgrupper.

Nedan kan du söka efter en förening nära dig. De är ordnade efter bokstav, landskap eller ämne. Det går även bra att söka via kartan.

Sök en förening nära dig

Bild: #10670 i Porträttfynd, uppladdat av Anders Olsson.

 

Annonser