sr p1Svenska romers historia har inte dokumenterats på samma sätt som annan svensk historia.

Därför har olika romska kulturföreningar tillsammans med Historiska museet startat ett samarbete som går ut på att samla in information och den svensk-romska historien.

Det rör sig bland annat om intervjuer och insamlande av livsberättelser, men också arkeologiska utgrävningar av gamla boplatser i Stockholms utkanter.

Fred Taikon som är ordförande i kulturföreningen É Romani Glinda berättar i en intervju för Sveriges Radio att trots att romer har funnits i landet i fem hundra år finns förhållandvis lite om hur romer levde från romerna själva.

Projektet som har fått namnet "I stadens utkant - svensk-romska livsberättelser och lägerplatser från 1900-talet" kommer att pågå under två år. Så småningom kommer resultatet av projektet presenteras i en tryckt bok.

Mer "glömd" historia

resandebok-omslag webbEn annan folkgrupp som är dåligt historiskt dokumenterad är resandefolket - ett folk av delvis romsk härstamning som levt i Sverige sedan 1500-talet.

I dag är det många som inte ens känner till sin härstamning från den här folkgruppen, som även den ofta glömts bort i historieskrivningen.

Nyligen gav Sveriges Släktforskarförbund ut en handbok i hur man släktforskar på förfäder som på grund av sin kringresande livsstil är svåra att hitta i kyrkböckerna. Boken heter Anor från landsvägen och är skriven av Bo Lindwall.

Läs mer om Anor från landsvägen

Läs mer om det romska projektet på SR:s webbplats

Annonser