Snart har en magisk gräns passerats på Porträttfynd - antalet uppladdade bilder närmar sig 150 000 porträtt.

Vi vill rikta ett stort tack till alla de uppladdare som har bidragit till denna otroliga samling. För att fira uppladdarnas insats och fotodatabasens tillväxt utlyser Rötter härmed en fotodetektiv-tävling.

Identifiering möjlig

Det är inte lätt att identifiera anonyma porträttfotografier i dag. Men när man lyckas få tag på eller identifiera ett porträtt på en släkting är det en ovärderlig skatt att lägga till sin forskning.

Ibland finns en namnuppgift på kortet, utan att uppladdaren (eller någon annan) känner till vem personen är. Att identifiera en sådan person kan ge nyckeln till andra personer i samma album eller porträttbunt.

Tävla!

Här nedan finns tre porträtt. Kan du få reda på vem någon av de avporträtterade är?

Om du lyckas ta reda på mer om något av fotografierna kan du vara med och tävla om att bli Rötters fotodetektiv. Skicka in det du vet om något (eller flera) av fotografierna innan den 19 april till mejladressen fototavling@genealogi.se och märk ditt bidrag "fotodetektiven". En jury kommer att utse det vinnande bidraget och förstapris är en valfri present från Rötterbokhandeln.

Ditt tävlingsbidrag bör bestå av ett trovärdigt förslag på identitet som inte kan förväxlas med någon annans. Det bör innehålla någon form av folkbokföringsuppgifter och/eller ett annat fotografi där likheten är uppenbar.

151252 vem arVem var Ester Karlsson?

På kort #156874 står: Ester Karlsson med trillingar. Men om man tittar på bilden ser det snarare ut som ett tvillingpar med ett äldre syskon. "Kusin till mamma", står det på baksidan. Från samma bunt som #156869.

Fotografiet är taget i Askersund.

Vem var Ester Karlsson?

 

151462Känner någon till Erik Uppling?

Porträtt #157082 har en anteckning på baksidan: Erik Uppling. Bilden finns i samma bunt som #156823. Fotografiet är taget i Örebro.

Denne unge man har även han sitt namn nedtecknat.

Men vem var han?

 

140241Farmor stående

Bild #146622 i Porträttfynd finns i ett album med många ledtrådar. På pappret står det "farmor stående". Ur samma album som #146606.

Det här är onekligen en svår nöt att knäcka, men kanske inte omöjlig?

 

 

 


 Skicka in det du vet om något (eller flera) av fotografierna till mejladressen fototavling@genealogi.se innan 19 april och märk ditt bidrag "fotodetektiven".

En jury kommer att utse det vinnande bidraget och förstapris är en valfri present från Rötterbokhandeln.

Annonser