56151Är det självaste jultomten som tagit sig till fotografen med sin ren...eller förlåt, get?

Nej, mannen på bilden är Karl Ludvig THEODOR Aspelin (f. 1829-04-17 d. 1918-10-26) som här poserar med sin get.

Bilden är uppladdad i Porträttfynd av Weino Sandh och det är Ingegärd Westerlund som har lämnat upplysningen om vem porträttet föreställer. Hon hänvisar till en artikel i Piteå-Tidningen (1959-12-1) där Theodor och hans syster Hedvig omskrivits.

Finsk adel

Theodor slog sig ned i Roknäs, Piteå tillsammans med sin syster Hedvig 1886. De påstod sig komma från Stockholm och vara av det finska adelssläktet Aspelin. Enligt deras egen utsago var fadern professor i Stockholm och en farbror disponent och chef för Fagersta bruk.

Med tiden blev syskonen kändisar i bygden. Varje julhelg begav sig Theodor till Luleå och Piteå för att underhålla stadsborna med sång tillsammans med sin getabock som pryddes med ett fint täcke och små bjällror i hornen.

Det ska finnas flera nidvisor om Theodor Aspelin, som beskrivs som kort till växten och med ett långt vitt skägg. En del av nidvisorna ska han ha hittat på själv och de framfördes på sångturnéerna.

Systern Hedvig var utbildad massörska och "folkläkare". Hon kunde mycket om naturmedicin och ortsborna sökte sig till henne för att få bot med hjälp av hennes hemkurer, som kunde bestå av både örter och medicin från apoteket.

På sin repertoar hade hon dessutom olika medicinska bad såsom "myrstacksbad", tallbarrsbad och gyttjebad. Nere vid stranden hade hon ett "ångskåp" som användes till andra typer av behandlingar.

Skrevs in på fattighuset

Men de driftiga syskonen blev med tiden gamla och orkeslösa och 1913 skrevs de in på fattiggården. Vid inskrivningen uppgavs gubben Aspelin dessutom vara blind och han dog den 23 september 1918. Hedvig levde i ytterligare två år.

Frågan är förstås hur syskonen, enligt egen utsago komna från en "fin" familj tog sig så långt norrut för att leva under enkla förhållanden och så småningom upptas i fattigvården?

Svaret kanske vi aldrig får, men den som vill göra närmre efterforskningar om huruvida deras historia stämmer hoppas vi "fyller på" med upplysningar i kommentarsfältet under hans porträtt i Porträttfynd. Det har nummer #56151 i databasen.

Fler julbilder på Facebook

På Facebook har ett album med julbider från Porträttfynd skapats. Har du hittat andra julbilder? Hänvisa gärna till dem genom att lägga en länk i någon av bildernas kommentarsfält.

Gå till Sveriges Släktforskarförbunds Facebooksida.

Håll koll på "nya" ansikten

En trevlig vana är att med jämna mellanrum titta in på de "senaste porträtten" på Porträttfynd. Nyligen laddades det upp en mängd bilder från ett fotoalbum upphittat på Piponska husets vind i Haparanda. Har du Rötter i trakten kanske du hittar någonting oväntat!

Gå till Porträttfynd

Annonser