arkivens dag 2014Boka in ett viktigt datum i almanackan redan nu – lördagen den 8 november firar vi nämligen Arkivens dag.

Det innebär att många arkiv runt om i Sverige och i resten av Norden håller öppet hus och anordnar aktiviteter som guidade rundturer och föreläsningar – ofta i samarbete med släktforskarföreningar och hembygdsföreningar.

Det är ett perfekt tillfälle att närma sig släktforskningens originalhandlingar. På flera håll är firandet av Arkivens dag en del i ett större arrangemang som kan sträcka sig från en vecka till en månad.

Orostider årets tema

Varje år finns ett tema i Sverige som vi vissa år delar med resten av Norden. För 2014 är temat Orostider. Tolkningarna av temat är många och visar i sig på mångfalden av handlingar. I år samsas krig, svält, farsoter och naturkatastrofer med (ibland oönskade) graviditeter, arbetslöshet, strejker och halmkronor. Just det, halmkronor - de kallas oro på dalmål.

Rättelse

I Artikeln om arkivens dag i det senaste numret av Släkthistoriskt Forum står det att Arkivens dag firas den 9 november. Det är ett tryckfel, det riktiga datumet är den 8 november och ingenting annat.

Annonser