kanna webbEkonomisk-historiska institutionen på Uppsala universitet efterlyser hjälp av Rötters läsare att hitta källmaterial till ett forskningsprojekt som handlar om kvinnors arbete i hemmet kring sekelskiftet 1900.

Sällan bevarat

Ett intressant, men sällan insamlat material, är dagböcker och hushållsböcker. Till forskningsprojektet efterlyses därför dagböcker och hushållsböcker som innehåller upplysningar om vardagens arbete (tvättning, städning, matlagning, vävning, sömnad, inköp, etc.) i hemmen (helst bondehemmen) på landsbygden i Härjedalen och Jämtland 1880-1930.

Forskaren Marie Ulväng har tidigare skrivit avhandlingen Klädekonomi och klädkultur – böndernas kläder i Härjedalen under 1800-talet, i ekonomisk historia. Nu arbetar hon alltså med forskningsprojektet, Huslighet och hälsokonsumtion. Nya varor, nya vanor och förändrade hushållsstrategier i Sverige 1880-1930, som i hög grad handlar om kvinnors arbete i hemmen.

Har du något källmaterial som du tror kan vara av intresse för projektet? Hör då av dig till Marie Ulväng på Uppsala universitet: marie.ulvang@ekhist.uu.se, 018-471 1224.

Annonser