Trots regn och rusk på många håll har gravstensinventeringarna pågått för fullt under sommaren. I helgen passerades den magiska gränsen 100.000 registrerade poster i Sveriges släktforskarförbunds gravstensdatabas. Under de nio månader den har funnits har över 45.000 gravar matats in.

 

De senaste 14 dagarna har databasen vuxit med 7 500 personer - det vill säga 535 personer om dagen! Genom dessa personers flit har det tillkommit drygt 3 300 gravstenar i databasen.

 

Det kan inte nog poängteras hur viktig inventerarnas insats är och att vi så snart som möjligt genomför fotografering av alla gravar på alla kyrkogårdar i Sverige. Det är kanske ett allt för högt ställt mål, men det är ett jobb som förhållandevis enkelt att genomföra och det ger ett ovärderligt arv till kommande generationer.

 

Enskilda släktforskare, arbetsmarknadsprojekt och kyrkogårdsförvaltningar har nu fotograferat ute på kyrkogårdarna och matat in online som aldrig tidigare. Under juni/juli har det varit många grå dagar, ett väderläge som passar bra för gravstensfotografering. Då kan man ofta fotografera en hel kyrkogård utan att behöva tänka på att undvika motljus och kan arbeta mer systematiskt. Fotografering kan göras med en vanlig digitalkamera, men erfarenheten visar att det är en stor fördel med en kamera med vikbar skärm. Då kan man man hålla kameran lågt och får en bra bild rakt framifrån. Läs mer om hur det går till på www.genealogi.se/gravproj under fliken Hjälp.

 

Någon kanske undrar vad som händer med Släktforskarförbundets gamla inventeringar på papper. Vi kan då meddela att även de är digitaliserade. Arbetet med inmatning i Gravstensinventeringen pågår för fullt och kan förhoppningsvis vara klart vid årsskiftet. Många av de gamla inventeringarna saknade dock fotografier, eller hade väldigt dåliga fotografier. Om gravstenarna ännu finns kvar är vi därför mycket intresserade av nytagna digitala foton att komplettera med. Kontakta oss på gravar@genealogi.se så lägger vi in de nya fotografierna eller annan information rörande gravarna.

 

Gravstensinventering är ett behändigt projekt där en förening eller kanske bara ett par personer kan jobba tillsammans och fotografera och registrera. Det är inget tidsödande eller svårt åtagande - och nyttan för framtiden är enorm!


Författare: Anna-Lena Hultman, Sveriges Släktforskarförbund

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser