Vårutflykt till Charlottenlund

Kategori
Dalbybygdens Sff
Datum
2018-05-26 11:00
Plats
Charlottenlunds slott

Vårutflykt i egna bilar till (för den som vill, samling för gemensam avfärd kl. 10.00 Konsums parkering i Veberöd).

Charlottenlunds slott, Snårestad, klockan 11.00, där Godsägardottern Marie Lachmann tar emot och guidar runt i salongerna.

Charlottenlunds gods tillhörde tidigare Marsvinsholm, men friköptes 1841. Slottet och godset har sedan 1901 varit i familjen Lachmanns ägo. Danskfödde Jacob Lachmann var framgångsrik sockerfabrikör, först med fabrik i Ystad och sedan grundare och ägare av sockerfabrikerna i Köpingebro och Skivarp. Tillsammans med hustrun Clara byggde han upp en stor samling förnämlig nordisk 1800-talskonst på Charlottenlund. Slottet inrymmer även ett förnämligt bibliotek med ursprung från Löberöds slott.

Fram till slutet av 1700-talet kallades Charlottenlund för Snårestads säteri. Dåvarande ägaren till Marsvinsholm, greve Eric Ruuth (finansminister under Gustav III och grundare av stenkolsindustrin i nordvästra Skåne) gav gården detta namn efter sin tredje hustru Charlotta, f Wharendorff.

Charlottenlund friköptes 1841 och kom 1848 i politikern och ämbetsmannen Arvid Posses ägo.

Nuvarande huvudbyggnad uppfördes av Posse 1849 - 50. Som arkitekt engagerades Hans Jacob Strömberg, elev och medarbetare till domkyrkoarkitekten, professor C G Brunius i Lund. Ett tydligt inflytande av Brunius stilideal resulterade således i Charlottenlunds medeltidsromantiska utseende.

Centralbyggnaden har en tornlik påbyggnad med lanternin i mitten, vilken svarar mot den öppna ljusgården med galleri. Att herresätet med sina tinnkransar, bågfriser och kubistiska torn har viss likhet med Akademiska föreningens byggnad i Lund är inte heller någon tillfällighet.
Strömberg verkade nämligen som arkitekt även för denna välkända byggnad. Han blev sedermera stadsarkitekt i Göteborg.

Lunch blir det på
Smygehus Havsbad, kl.13.00. Här kan väljas mellan:

1.
Ugnsbakad
fläskfilé med rostade timjanspotatisar och vårprimörer.

2.
Dillstuvad
potatis med gravlax samt vårprimörer.

Till alla serveras kaffe/te, dessert bestående av brownie med färska bär och grädde. Måltidsdryck, bordsvatten ingår, önskas annan dryck beställs och betalas detta på plats.

Arrangemanget kostar 300/person och ska inbetalas senast den 2 maj till bankgiro 5048-3619.

Bindande anmälan och önskan om vilken rätt man vill äta samt ev.
specialkost, senast den 2 maj till Inger Nilsson 046-80829, e-post: , som också hjälper till vid önskan om samåkning.

 
 

Kalendarium

ti on to fr
2
Datum : 2020-04-02
3
7
Datum : 2020-04-07
10
11
12
16
Datum : 2020-04-16
17
21
Datum : 2020-04-21
23
Datum : 2020-04-23