Riseberga kyrkogård

Klippan kommun, Skåne län

1725 gravstenar inventerade
Karta: Ladda upp karta över kyrkogård
Förvaltning: Riseberga-Färingtofta församling
Bokad av: Åsbo Gravsten (2023-12-05)

Om begravningsplatsen/kyrkan

Riseberga kyrka, kallad Oscars kyrka

Enligt skriften ”Riseberga kyrka” skriven av hembygdsforskare Bertil Eliasson tyder byggnadsstilen i tornet till den nuvarande kyrkan på att detta är mycket gammalt, förmodligen från medeltiden. Denna kyrka bestod i slutet av 1500-talet av torn och långhus. På 1700-talet blev kyrkan för liten och 1733 byggdes en korsarm i norr, på 1780-talet tillkom den södra korsarmen. 1819 gjordes den slutgiltiga utökningen av kyrkan genom att förlänga långhuset och kyrkan fick sitt nuvarande utseende.

Den ombyggda kyrkan invigdes den 3:e september 1820, och är "enligt Kgl.M:ts nådiga tillstånd tillägnad Hans Kgl. Höghet Kronprinsens namn" enligt ett prostvisitationsprotokoll från 1822. Kyrkan kallas därför "Oscars kyrka"                                                                  

Kyrkans takmålningar är utförda av konstnär E. Forseth år 1937 i samband med en allmän renovering av kyrkans inre. På kyrkans södra vägg hänger den gamla kyrkans altartavla målad 1780. Predikstolen är kombinerad med altaruppsatsen och placerad i långhusets västra del.

Kyrkogården

Riseberga kyrkogård ligger till största delen söder och väster om kyrkan och är i sina äldre delar av konventionell typ med gravkvarter omgärdade av sten och buxbom.
Den nya kyrkogården som invigdes 1975 ligger söder om kyrkan ner mot Rönneå.

På kyrkogården finns flera gravskicksalternativ.

KOLUMBARIET:
I sydöstra hörnet av kyrkogården ligger kolumbariet insprängt i en bergknalle, anlagt under 1930-talet efter ritning av arkitekt Oscar Persson i Helsingborg.  I fonden finns ett altare med en vacker freskomålning, ”Kristus uppstiger ur graven” av Pär Siegård. På sidorna om altaret finns nischer för urnor. Kolumbariet invigdes pingstafton 1936.

URNGRAVPLATS:
I området kring den bevuxna bergknallen med kolumbariet ligger urngravplatsen som iordningställdes samtidigt med kolumbariet.

MINNESLUNDEN:
På bergknallen ovanpå kolumbariet har inrättats en minneslund som invigdes 1982. Stenen i minneslunden är en natursten från Tostarp i Riseberga socken.
Texten på stenen lyder:
Jordens oro viker för den frid som varar. Graven allt förliker, himlen allt förklarar. (J.O Wallin)

På kyrkogården finns också ASKGRAVPLATS och ASKGRAVLUND.

GRAVKAPELLET:
Gravkapellet byggdes i samband med den stora restaureringen av kyrkan 1936-37 och invigdes i oktober 1937. Kapellet används idag vid borgerliga- samt andra trosuppfattningars begravningsformer