Michael LundholmFoto: Petter Karlberg, Riksbanken

En gång om året delar Sveriges Släktforskarförbund ut Victor Örnbergs hederspris. Årets pristagare är professor i nationalekonomi och hedras för sina stora insatser för släktforskningen, särskilt genom sitt engagemang i metodfrågor. Han är aktiv på många håll inom släktforskarrörelsen och en produktiv författare.

Michael Lundholm har släktforskat sedan han var 12 år under flera perioder av sitt liv, men är sedan 2001 en kontinuerligt aktiv fritidssläktforskare.

En viktig fråga för Michael Lundholm är kvalitet i släktforskningen. Hans intresse för metodfrågor har lett till många föredrag och artiklar och 2016 till handboken "Källkritik och källhänvisningar" i förbundets handboksserie.

Han har också haft många engagemang och uppdrag inom släktforskarrörelsen. Han var 2006–2008 styrelseledamot i Sveriges Släktforskarförbund och 2009–2011 ordförande i valberedningen. 2004 var han med om att grunda Svenska Genealogiska Samfundet och han har varit dess ordförande fram till 2008.

Flitig skribent

Michael har en mycket omfattande produktion av artiklar och uppsatser inom släktforskningsområdet, i första hand i föreningars och förbundets publikationer: Släkt och Hävd, Svensk Genealogisk Tidskrift (SGT), Släkthistoriskt Forum och Släktforskarnas årsbok. Ett tema som ofta återkommer i hans produktion är släkten och namnet Behm.

Mellan 2008 och 2012 var han redaktör för Genealogiska samfundets tidskrift SGT. Sedan GF tagit över tidskriften är Michael nu återigen dess redaktör.

Sedan våren 2015 är han styrelseledamot i GF och arbetar framförallt med att ordna Släktforskarnas arkiv och bibliotek. Professionellt är Michael professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet. Han var år 2013–2014 statssekreterare i Finansdepartementet med ansvar för skattefrågor och är för närvarande vice ordförande i Riksbanksfullmäktige.

Tidigare pristagare

Du som vill veta mer om priset och tankarna bakom det, kan läsa mer via länken nedan. Där finns även alla de tidigare Örnbergspristagarna listade.

Victor Örnbergs hederpris – läs mer