Bli kursledare för grundkurser i släktforskning

30–31 januari 2021.

 

Planera en släktforskningskurs och känn dig säkrare i rollen som kursledare

På senare år har intresset för släktforskning ökat markant. Släktforskning har fått större utrymme i media och det finns flera aktörer på marknaden som erbjuder olika tjänster för släktforskare.

Det ger ett ökat behov av att få lära sig goda släktforskarvanor, paleografi, källkritik och att få träffa andra som forskar – ett gyllene tillfälle för våra föreningar att starta kurser för att få nya medlemmar och bättre ekonomi!

Utbildningen avser huvudsakligen att ge kunskaper och färdigheter i didaktik, dvs. pedagogiska metoder för släktforskarkurser.

Vana kursledare delar med sig av sina erfarenheter av praktiska problem. Fördjupningsmoment med didaktik ingår när det gäller källkritik och kyrkoarkivalier.

En orientering i förbundets handböcker och i förbundets verksamhet ingår.

 

Mål

Men hur planerar man en släktforskarkurs och vad behöver man tänka på?

Kursledarkursens mål är att göra dig som funderat på att starta en släktforskningskurs tryggare som kursledare och skapa en god grund för att dina blivande kursdeltagare lär sig att släktforska med god kvalitet på sina resultat. Du ska kunna planera och genomföra en kurs i släktforskning för nybörjare.

Dessutom får du lära känna andra kursledare och vi får tillfälle att utbyta erfarenheter. Att det säkert blir en rolig helg ser vi som en bonus!

 

Målgrupp

Målgruppen för kursen är både de som funderat på att börja som kursledare inom släktforskning och de som redan håller kurser, men som vill få lite inspiration och dokumenterade kunskaper.

Kursen är först och främst tänkt för deltagare från de föreningar som är anslutna till Sveriges Släktforskarförbund, men även andra är välkomna. Deltagarna ska uppfylla förkunskapskraven enligt nedan.

 

Förkunskaper

För tillträde till utbildningen krävs tidigare erfarenhet av och kunskaper i släktforskning.

Huvuddelen av deltagarna rekryteras via föreningarna, dessa ansvarar då för att deltagaren har tillräckliga förkunskaper.

I undantagsfall kan även övriga antas till utbildningen, då prövas behörigheten genom ett diagnostiskt prov innan antagning till kursen.

Datorkunskap på god nivå krävs för alla deltagare. Vana att använda SVAR och Arkiv Digital förutsätts.

 

Examination

Deltagarna examineras genom skriftliga uppgifter att lösa hemma.

Strukturerade gruppövningar där man löser bestämda uppgifter ingår i kursen som en del av examinationen.

Varje deltagare måste vara beredd att göra en egen presentation inför gruppen och en kort presentation av en gruppuppgift.

 

Preliminärt program (pauser för bensträckare och fika ingår)

Lördagen den 30 januari 2021

10.00 Besök på Arkivcentrum Värmland och Föreningsarkivet för den som vill och har möjlighet (separat anmälan).

12.00 Gemensam lunch på egen bekostnad för dem som önskar

13.00-18.30 Samling, registrering och presentation av förbundet

Pedagogik, didaktik och praktiska problem

Planera en släktforskarkurs, mål och innehåll. Vi går igenom kursupplägg från planering till uppföljning och tar upp exempel på praktiska problem som kan dyka upp och hur man kan lösa dem.

Gruppövning

19.00 Middag

 

Söndagen den 31 januari 2021

08.00 Utvärdering av gårdagens gruppövning och diskussion

Att hålla en släktforskarkurs
- Kyrkböcker och arkivkunskap
- Register och databaser som hjälpmedel
- Källor på nätet, kan man lita på dem?
- Källkritik och källhänvisningar

-12.00 Slut för dagen

Gemensam lunch på egen bekostnad för dem som önskar

 

Allmän information

Kursen hålls på Medborgarskolan, Drottninggatan 48, Karlstad. 

Kursavgift 1 930 kronor. Priset inkluderar fika lördag e.m. och söndag f.m., samt middag lördag kväll.

Det finns möjlighet att äta lunch på egen bekostnad från kl. 11 på hotellet, ange i samband med anmälan om du vill delta i gemensam lunch. Lunchen betalas till hotellet.

Förbokade hotellrum finns på Scandic Karlstad City, Drottninggatan 4, Karlstad.

Logikostnad/-bokning ingår inte i kursavgiften, den betalas/bokas av deltagarna eller föreningen. Den som önskar bo i ett av de förbokade hotellrummen kan boka rum på 054-770 55 00, uppge ”Släktforskare” för att få ett förbokat rum.

Logikostnad på hotellet betalas av kursdeltagarna direkt till hotellet. Kurskostnaden faktureras efter kursen av förbundskansliet.

Anmälan görs via e-post till Viktoria Jonasson på . Ange om du haft någon släktforskarkurs tidigare och om det är någon/något släktforskar- eller hembygdsförening eller studieförbund som står bakom din anmälan.

 

För mer information: Viktoria Jonasson, telefon 0725-56 56 39,

Anmälan är bindande. Avbokning kan göras upp till 14 dagar före kursstart utan kostnad. Återbud därefter, fram till 7 dagar före kursstart, debiteras med halva avgiften. Vid senare återbud debiteras hela avgiften.

Om du får förhinder får du gärna skicka en ersättare.

Deltagarantalet är begränsat. Vid för lågt deltagarantal förbehåller vi oss rätten att ställa in aktuellt arrangemang vilket i sådana fall meddelas senast dagen efter sista anmälningsdag.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button