Steg 1-kursen för kursledare är till för dig som redan är släktforskare och som vill sprida dina kunskaper till nya och blivande släktforskare.

Det finns nästan inget roligare än att få se hur släktforskarglöden tänds när en nybörjare hittar sin första information om släktingar i kyrkböckerna? Att få vara ett stöd där är en väldigt positiv uppgift.

Målet för den här kursen är att våra kursledare ska känna sig säkrare i rollen som kursledare. Vi vill även underlätta för våra medlemsföreningar som vill satsa på kursverksamhet. Föreningarna har en viktig uppgift att fylla för att höja kunskapsnivån bland släktforskare genom utbildning – på köpet får de både marknadsföring, nya medlemmar och bättre ekonomi. Och för att det är så roligt att hålla kurs!

Under kursen tar vi upp pedagogik och delar med oss av tips och knep som kan vara bra för den som vill hålla en släktforskarkurs. En viktig del av kursen är möjligheten att få lära känna andra kursledare och lära av varandra, men vi går naturligtvis igenom en hel del teori också.

Målet är att våra kursledare ska känna sig säkrare i rollen som kursledare. Vi vill även underlätta för våra medlemsföreningar som vill satsa på kursverksamhet. Föreningarna har en viktig uppgift att fylla för att höja kunskapsnivån bland släktforskare genom utbildning – på köpet får de både marknadsföring, nya medlemmar och bättre ekonomi.

Deltagarna ska ha goda förkunskaper i släktforskning. Det innebär inte att man ska vara oerhört duktig som släktforskare, men vi har haft problem ibland då någon anmält sig till kursen och trott att de även ska få en utbildning för att kunna släktforska. Vi vill poängtera att kursens syfte är att man ska bli kursledare i släktforskning, inte att man ska lära sig att släktforska.

Boende ingår inte i kursavgiften som ligger på 1930 SEK. För de föreningar som samarbetar med ett studieförbund vill vi tipsa om att höra med dem om de vill bidra till kursavgiften. Luncher, fika, middag och kopior av kursmaterialet ingår i kursavgiften. Vi börjar och slutar med lunch båda dagarna.

Efter kursen får kursdeltagarna skriftliga uppgifter att lösa hemma. Efter godkänd inlämning skickas kursdiplom ut och man är godkänd för att delta i steg 2-kursen.

Kursdeltagarna blir även inbjudna till Kursledarakademien. Kursledarakademien vänder sig till alla som gått någon av Sveriges Släktforskarförbunds kurser (med start 2010) och vi erbjuder emellanåt digitala föredrag i något släktforskarrelaterat ämne, samt diskussioner kursledare emellan.

Allmän information

Anmäl dig senast två veckor före kursstart. Ange om du haft någon släktforskarkurs tidigare och om det är någon/något släktforskar- eller hembygdsförening eller studieförbund som står bakom din anmälan.

Här anmäler du dig till kursen

E-post: kurs@rotter.se
Telefon: Viktoria Jonasson 08-440 75 51

Kursavgift: 1 930 kronor/kurs

Preliminärt program

Lördag 13 maj

10.00–11.45 Murberget?
12.00 Gemensam lunch på Folkhögskolan
13.00 Registrering och presentation

Pedagogik, didaktik och praktiska problem: Planera en släktforskarkurs, mål och innehåll. Vi går igenom kursupplägg från planering till uppföljning och tar upp exempel på praktiska problem som kan dyka upp och hur man kan lösa dem, Viktoria Jonasson

14.00 Övning, gör ett kursprogram för en grundkurs i släktforskning för en termin
14.45 Utvärdering av gruppövning och diskussion.
15.00 Fika
15.30 Forskning av fastigheter och kartor, Bertil Sundin
16.30 Släktsamlare, Chris Bingefors + diskussion
17.00 Hembygdsforskning, Bertil Sundin
18.00 Egen tid
18.30 Middag

Söndag 14 maj

08.30 Utdelning av kursutvärdering.
09.00 Arkivkunskap och NAD, Carina Strömberg
09.45 Övningsuppgift (NAD), Carina Strömberg
10.10 Fika
10.30 Källkritik och etik, Chris Bingefors
12.30 Kursslut och gemensam lunch