Den 24-25 augusti är det äntligen dags - då intar tusentals släktforskare Borås för att mötas, fördjupa sina kunskaper och ta del av det senaste i produktväg. Arrangemanget drar besökare från hela landet och utställarna är en blandning av ideella föreningar och släktforskarföretag. Släktforskardagarna hålls i år i Borås Kongress i centrala Borås där inte mindre än 30 föreläsningar och ett 60-tal utställare kommer att ta plats.

Här listar vi tio saker som du som planerar att besöka Släktforskardagarna inte bör missa.

 

Helge Skoog wikimediaHelge Skoog. Foto: Sune Frack/Wikimedia Commons.1. Invigningen

Erland Ringborg som är ordförande i Sveriges Släktforskarförbund kommer att inviga mässan och invigningen kommer även att gästas av den boråsfödde skådespelaren Helge Skoog.

Deltar gör även Per-Olof Höög som är Kommunfullmäktiges ordförande i Borås tillsammans med representant för Borås Släktforskare. 

Här kan du läsa mer om invigningen.

 

2. Banketten

Släktforskardagarnas traditionsenliga gemensamma måltid — lördagsbanketten, som kommer att avnjutas på Grand Hotell kl 19.00 den 24 augusti. Du som vill delta får chansen att lära känna släktforskarkollegor från hela landet under tiden som du njuter av god mat och underhållning.

Det kommer att bjudas på en räkbakelse på kavring toppad med stenbitsrom och örtsallad, följt av majskyckling fylld med schalottenlök och örtkräm. Som avslutning en chokladbrownie med mörk chokladmousse samt salt kolasås. Till det bjuds bordsvatten, ett glas vin alternativt en öl, samt kaffe. Bar kommer att finnas för den som önskar något mer att dricka.

Låter det som en trevlig avrundning på Släktforskardagarnas första dag? Missa inte att boka din biljett innan den 12 augusti.

 

3. Föreläsningarna

Föreläsare SFD 2019Föreläsarna som kommer till Borås i augusti.

I föreläsarprogrammet hittar vi i år en hel del bekanta namn, men också helt nya och ämnena spänner över ett vitt fält. Bland annat kommer det att hållas husförhör med publiken. Folke Elbornsson är en präst med skådespelartalang som i sitt lite annorlunda föredrag kommer att göra sitt bästa för att få tukt och ordning på församlingen (publiken). Lennart Palm, känd från Melodikrysset, kommer att spela musik under sitt föredrag ”Från gravvalvvarligt till dödskul”.

På hemsidan kan du boka plats på föreläsningarna för 20 kr/st. Det innebär att du har förtur om du är på plats 15 minuter innan föreläsningen börjar, sedan är det fritt inträde.

Här förbokar du plats.

 

4. Mässan

SFD2018 masshallenMässhallen 2018. Foto: Sveriges Släktforskarförbund.Mässan är för många en av de absoluta höjdpunkterna. Här hittar släktforskaren det allra senaste av böcker, databaser, datorprogram och mycket annat. Bland annat kommer Sveriges Släktforskarförbund att släppa inte mindre än fyra boknyheter. På mässan strövar, lyssnar, bläddrar och samtalar du i din egen takt.

Entrébiljetten, inklusive föreläsningar, kostar 100 kronor per dag eller 150 kr för båda dagarna.

På hemsidan www.sfd2019.se kan du enkelt förköpa biljetter.

 

5. Caroli kyrka

Carolikyrka 01Caroli kyrka, www.sfd2019.seTemat för Släktforskardagarna i Borås ”kyrkans skatter” är ett dubbelbottnat tema. Det sammanfaller också med att Caroli kyrka (Borås äldsta byggnad) fyller 350 år. Under Släktforskardagarna kommer kyrkan därför att erbjuda flera visningar, både sittande visningar och rundvandringar, då besökarna bland annat får följa med upp i kyrktornet. På lördag klockan 18 kommer Carolikyrkans kör bjuda på en konsert, ”kyrkans skatter” med musik genom århundraden. Missa inte heller utställningen där kyrkan visar upp sina kyrkliga textilier.

Här kan du läsa mer om guidningar i kyrka och på kyrkogård, konsert och utställning; https://sfd2019.se/guidningar/

 

6. Ramnaparken

För dig som känner ett behov av att njuta av lite grönska, men inte har tid att bege dig på någon längre tur kan en sväng i Ramnaparken vara en lagom utflykt. Friluftsmuseet utgör en grön oas mitt i Borås och hit kan man ta med sig sin egen mat och njuta av en picknick i det fria.

Läs mer om guidningar, visningar av gamla hus, mm i Ramnaparken: https://sfd2019.se/guidningar/

 

pinocchio webbJätteskulpturen föreställande Pinocchio pryder en rondell i centrala Borås. Foto: Emil Dahlqvist7. Guidning av konsten i Borås

Med fler än 100 skulpturer och ett 30-tal muralmålningar jobbar den forna textilhuvudstaden Borås hårt på en ny ­image som konststad. Varje år ställs ett antal nya skulpturer ut runt om i staden, några får sedan stanna och andra får lov att hitta nya ”hem”. Det är ett trevligt grepp som gör Borås till en stad som är spännande att besöka. Staden bjuder på konstvandringar i samband med Släktforskardagarna, som den konstintresserade inte bör missa.

Här kan du läsa mer om guidningarna: https://sfd2019.se/guidningar/    

Mer om Borås konst: https://www.boras.com/sv/stadensomgalleri/ och www.nolimitboras.com

 

8. Medeltida kyrkor (Hedareds Stavkyrka/ Brämhults kyrka)

Norr om Borås hittar du Sveriges enda bevarade medeltida stavkyrka, Hedareds stavkyrka, som byggdes i början av 1500-talet.

En annan vacker kyrka med anor från medeltiden är Brämhults kyrka, även den är väl värd ett besök.

https://www.svenskakyrkan.se/kyrkrundansjuharad/hedareds-stavkyrka

http://gamlaboras.blogg.bt.se/blogg/bramhults-kyrka/

 

9. Textilmuseet i Borås

textilmuseettextilmuseet.se 2019Utanför Borås grundades Sveriges första mekaniska bomullsväveri redan 1835 och under en lång period var Borås Sveriges textilcentrum, med kända textilfabriker som Algots, grundat 1907 av Algot Johansson, och Eiser. I dag har fokus förflyttats från tillverkning till utbildning. Grunden till Textilhögskolan, som i dag är en del av Borås högskola, ­lades redan 1866 då Tekniska Väfskolan grundades i staden.

Tillsammans med andra verksamheter, som Textilmuseet, utgör Textilhögskolan i dag en del av Textile Fashion Center, med ambitionen att vara Europas ledande centrum för textil och mode. Textilmuseet är en pärla som du som intresserar dig för textil och mode inte bör missa.

textilmuseet.se

 

10. Torpa Stenhus

torpa stenhus Anders Ekstrom flickrTorpa Stenhus. Foto: Anders Ekström/FlickrFör dig som kan tänka dig en lite längre utflykt i samband med Släktforskardagarna kan Torpa stenhus vara värt ett besök. Torpa är en så kallad enkelhusborg från 1400-talet som varit sätesgård för släkten Stenbock. Vid sidan av Glimminge­hus i Skåne är Torpa en av Sveriges bäst bevarade medeltidsborgar och ett populärt turistmål med bland annat guidade visningar.

Bland annat bjuds på spännande guidningar i fängelsehålor med berättelser om Vasa-ätten, spöken mm. Läs mer på: http://www.torpastenhus.se/om-torpa-stenhus

Om du vill göra ditt besök på Släktforskardagarna än mer historiskt-romantisk är Hofsnäs Herrgård ett tips på boende. Herrgården, numera ett hotell, ligger i Torpa-näsets naturreservat ett stenkast från Torpa stenhus. Herrgården ingår, liksom Torpa stenhus, i Birgit Sparres roman "Gårdarna runt sjön".

https://www.boras.com/sv/50994/Hofsnas-Herrgard/

 

Styrelsemöten

2024

25–26 januari
18–19 april
23 augusti
25 augusti
20 september
25 oktober

 

Förbundskalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

27
apr
Kursledarkurs Steg 1, Göteborg

Sveriges Släktforskarförbund


24
aug
Släktforskardagarna 2024

Sveriges Släktforskarförbund


06
sep

28
sep
Kursledarkurs Steg 1, Hallsberg

Sveriges Släktforskarförbund


Se fler evenemang