Vad behöver jag för redskap?papper penna

Släktforskarens viktigaste redskap är papper och penna. Man kan givetvis ha datorprogram och färdigtryckta blanketter, men man klarar sig riktigt bra med ett anteckningsblock och en blyertspenna.

Ett bra ordningssinne underlättar självklart mycket.

Släktforskningsprogram

Släktforskningsprogram eller genealogiprogram som det även kallas, är datorprogram som används för att registrera antavlor och släktdatabaser. Programmen har bland annat funktioner för att koppla samman individer, sammanställa fakta om dem och presentera sammanställningar i form av släkttabeller och släkttavlor.

För att flytta databaser mellan olika genealogiprogram har en standard kallad GEDCOM (GEnealogical Data COMmunication) tagits fram. De flesta genealogiprogram har stöd för GEDCOM.

Man kan även registrera och visa sin släktforskning direkt på Internet, antingen hos något företag (t ex MyHeritage, Ancestry, Geni och GeneaNet) eller på en egen hemsida där man installerat ett släktforskningsprogram på webbservern (t ex PhpGedView, TNG och Family Tree PHP). Exempel på företag som håller serverplats för denna typen av program är one.com.

Se en lista över olika släktforskningsprogram i Wiki-Rötter

 

Gå till steg 5: Skaffa kunskap

punkt inactivepunkt inactivepunkt inactivepunkt activepunkt inactivepunkt inactivepunkt inactivepunkt inactivepunkt inactive
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser