octopussy04Vad har Britt-Inger Johansson, Maud Wikström, Mary Stävin och Britt Ekland gemensamt. Jo de har alla varit Bondbrudar.

Kristina Wayborn (Britt-Inger Johansson) föddes den 24 september 1950 i Nybro, Kalmar län. Hennes föräldrar var Algot Henry Johansson (1925-2015) och Elsie Ingeborg Johanna Elofsson (1924-2015).

Kristina utsågs 1970 till både Fröken Sverige och miss Scandinavia. Samma år kom hon till semifinalen i Miss Universum. Hon flyttade till USA för en modellkarriär och bytte namn till Kristina Wayborn. Efter att ha gjort ett par mindrre roller för tv fick hon rollen som Greta Garbo i tv-filmen The Silent Lovers (1980) och uppmärksammandes av producenterna bakom James Bond-filmerna. I Octopussy (1983) spelar hon skurken Magda –Maud Adams är den andra svenskan som är med i filmen där James Bond spelas av Roger Moore.. Kristina utförde de flesta av sina stuntscener i filmen själv, även om det kostade henne flera brutna tår.

Kristina Wayborn och Roger Moore 700Det mesta av karriären tillbringades i amerikanska TV-serier. Hon var med i enstaka avsnitt av Baywatch, MacGyver, Dallas, Love Boat och några andra tv-serier. Hon medverkade i slutet av 1990-talet i den svenska tv-såpan Vänner och fiender.

Runt 2000 drog hon sig tillbaka i samband med att hennes make avled. Hon har bara gjort ett par mindre roller efter det. Kristina brukar dock dyka upp i samband med premiärvisningar av nya James Bondfilmer.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button