1934worldcupteamI Italien 1934 gjorde Sverige debut i fotbolls VM. När landslaget spelade sin första match var det två svenska målvakter på planen samtidigt! Hur gick det till?

August Julius Hjulian (Hjulin) föddes den 15 mars 1903 i stadsdelen Nyfors i Eskilstuna. Hans föräldrar var lokföraren Carl August Hjulin (1872-1958) och Emma Carolina Eriksson (1875-1948). I familjen fanns även syskonen Paulinus (född 1897), Erik Markus (1900-37) och Gunborg Sofia (1910-92).

Sverige hade lyckats undvika att dras in i det första världskriget, men som många andra länder drabbats hårt av efterkrigsdepressionen. En av de som hade svårt att få jobb var Julius. Under den tid han gick arbetslös ägnade han sig åt idrott – först boxning och brottning, men det blev till slut fotboll för hela slanten. Det största fotbollslaget i Eskilstuna var IFK Eskilstuna och här etablerade sig Julius som målvakt. Nationellt sett var Eskilstuna inget av de större lagen, så det var en mycket stor sensation att laget tog sig till SM-final 1921 efter att ha vunnit sina tre matcher med 1-0. I finalen mötte man Sleipner som var storfavoriter. Sleipner tog ledningen efter att Julius blivit bländad av solen, men Eskilstuna kom tillbaka och vände matchen till en 2-1 seger.

Emigrerade till USA

Segern gav inga personliga fördelar för Julius och han valde 1922 att emigrera till USA dit hans bror Paulinus redan flyttat. I USA ändrade han sitt efternamn till Hjulian och bosatte sig i Chicago. Här fick han arbete hos järnvägsvagnstillverkaren Pullman och började spela för deras fotbollslag Pullman FC. Året efter vann hans lag delstatsmästerskapet i Illinois och han värvades till Harvey FC. En grupp engelska domare på besök såg honom spela och rekommenderade att han skulle prova lyckan i Storbritannien. Han provspelade därför för den skotska division två klubben Clyde FC, men ryktet om hans talang spred sig snabbt och han skrev istället på för storklubben Celtic. Julius blev därmed förste svensk i klubben (och i en brittisk proffsklubb)– långt före Henrik Larsson, Mikael Lustig med flera. Tyvärr så blev det bara några träningsmatcher för Celtic – konkurrensen var för stor på målvaktsposten.

Julius återkom tillfälligt till Eskilstuna, där han tränade med sin gamla klubb och spelade en träningsmatch mot Djurgården innan han återvände till Chicago –enligt vissa uppgifter för att slippa militärtjänstgöringen. Här fick han anställning på ångpipetillverkaren Crane Company och eftersom han lärt sig läsa ritningar steg han i graderna. Han fortsatte att spela fotboll och blev delstatsmästare med både Sparta ABA FC och Chicago Bricklayers.

Uttagen till VM

USA hade kommit trea i det första världsmästerskapet 1930. Den professionella ligan hade dock gått omkull och fotbollsförbundet väntade in i det sista att anmäla ett lag till VM i Italien 1934. När beslutat kom blev Julius uttagen och han debuterade i kvalmatchen mot Mexiko som vanns med 4-2. I VM lottades USA mot hemmanationen Italien.

Till VM hade även Sverige kvalificerat sig och i öppningsmatchen fick man möta silvermedaljören från VM 1930 Argentina. Alla matcher spelades samma tid vilket innebar att Sverige hade två målvakter i spel samtidigt -Julius i USAs tröja och Anders Rydberg från IFK Göteborg i den svenska. För Sveriges del slutade det med en 3-2 seger medan USA krossades med 7-1. Dock fick Julius beröm i de amerikanska tidningarna – han ansågs ha förhindrat en fullständig katastrof. Det blev trots detta hans andra och sista landskamp. Sverige åkte ut i kvartsfinalen mot Tyskland med 1-2 och Italien vann hela turneringen, kanske inte med helt justa metoder.

Under andra världskriget blev Julius inkallad för sin expertis på ångpipor. Ångpipor som var monterade på fartyg slets ut snabbt när fartygen jagade tyska ubåtar och problemet var så viktigt att lösa att Julian fick bosätta sig på en militärbas under större delen av kriget.

Efter kriget reste Julius till Sverige för en återträff med det gamla laget. Han och hans fru fortsatta att besöka Sverige under somrarna. Hemma i USA etablerade han sig som uppfinnare och fick totalt 32 patent registrerade. Han var också en hängiven samlare av klockor.

Han var gift med Agnes (1905-97) och de fick barnen Janet (1936-2001), Julius jr och Nettie.

Julius avled i februari 1974 i sitt hem i Palos Heights i Chicago.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button