dallasite j erik jonsson 677x451Bild: John Erik Jonsson Foto: Dallas Municipal Archives.

Veckans svenskamerikan kom att bli en av grundarna av den världskända miniräknarproducenten Texas Instruments och 1964, året efter att president Kennedy mördats i Dallas, valdes han till borgmästare i samma stad. I delstaten Texas huvudstad lever hans minne kvar, inte minst genom de skolor, bibliotek och universitetsinstitutioner som är uppkallade efter honom. Men trots att han hade sina rötter i Sverige är det få här som känner till honom i dag.

John Erik Jonsson föddes 6 september 1901 i Brooklyn, New York. Han var enda barn till de svenskfödda John (Johan) Peter Jonsson och Ellen Charlotte Palmqvist (född 1869) som oberoende av varandra hade utvandrat till USA på 1890-talet och blivit amerikanska medborgare. Familjen flyttade till Montclair, New Jersey 1912 och 1917 gick John Erik ut High School. Fem år senare tog han examen i mekanik. Året därpå gifte han sig med Margaret Elizabeth Fonde (1902-84) och de fick tre barn: Kenneth, Philip och Margaret.

I den tidiga elektronikbranschen

Efter att under 1920-talet ha arbetat i olika positioner på aluminiumproducenten Alcoa fick Jonsson 1930 ett erbjudande av J Clarence Karcher, som var gift med hustruns kusin, att ta anställning på dennes företag Geophysical Service Inc. Det som producerades var seismologisk utrustning för oljeindustrin. Familjen flyttade 1934 till Dallas och Jonsson fick ansvar för räkenskaper, juridik, tillverkning, personal och lager – en tjänst han behöll till 1939. Då omorganiserades företaget, bytte namn till Coronado Corp och fick Jonsson som vice VD och finanschef.

Under kriget levererade företaget olika elektroniska komponenter till försvaret. Efter kriget fortsatte företaget att tillverka elektronikutrustning och 1951 ändrades namnet till Texas Instruments. Jonsson blev VD fram till 1958, därefter styrelseordförande fram till 1966. 1972 lanserade företaget sin första egna miniräknare och företaget kom att bli en världsledande tillverkare av programmerbara miniräknare. 1977 utsågs John Erik Jonsson till företagets hedersordförande.

Borgmästare i Dallas

Mellan 1964 och 1971 var han republikansk borgmästare i Dallas. När han tillträdde hade John F Kennedy nyligen mördats (den 22 november 1963) och staden var fortfarande påverkad av vad som hänt. Under Jonssons ledning byggdes ett nytt stadshus, ett kongresscentrum, ett stadsbibliotek och en ny flygplats.

Skolor, bibliotek och universitetsinstitutioner, främst i Dallas, är uppkallade efter honom. Han utsågs 1986 till årets svenskamerikan och han avled den 1 september 1995.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button