haxxprocess Mora 1670

Den enda häxprocessen i delstaten Pennsylvanias historia drevs mot en svenska. Det såg mörkt ut för veckans svenskamerikan när hon tvingades inför skranket 1683 för hot, trolleri och andra häxkonster. Men rättegången tog en oväntad vändning.

Margaret Mattson (Eriksdotter) (ca 1630-1695) och hennes man Neals (Nils) Mattson (1631-1701), båda födda i Torshälla, hade utvandrat från Sverige 1654 med skeppet Örnen. De bosatte sig i kolonin Nya Sverige. 1670 nämns paret som ägare till en gård vid Ridley Creek i nuvarande Pennsylvania. Margaret drog in inkomster till hushållet genom att verka som klok gumma.

Margaret anklagades 1683 av grannar och sin dotter för att utöva trolldom. Hon påstods ha hotat grannarna, förtrollat sig till omänsklig skepnad och förhäxat och dödat boskap. I december samma år ställdes hon tillsammans med den medåtalade grannen Gertro Hendrickson inför en jury under överseende av William Penn (Pennsylvanias grundare). Ingen av kvinnorna talade engelska så rättegången sköttes med hjälp av tolk. De båda åtalade dömdes för att ha ett rykte om sig att vara häxor, men frikändes! Straffet blev 50 pund i böter och ett löfte om att uppföra sig väl under sex månader. Detta var den enda häxprocessen i Pennsylvania.

En populär historia från rättegången säger att William Penn avfärdade anklagelserna mot Margaret om att ha flugit på en kvast med orden: "Jag känner inte till att det är olagligt".

Bild: detalj ur "Häxprocesserna i Mora". Tyskt kopparstick från 1670.