Hon var den sista av överlevarna med minnen från förlisningen. Men liksom sin mor, som också klarade sig, ville hon aldrig berätta om sin upplevelse. Veckans svenskamerikan blev ofrivilligt kändis som en av få överlevande från en av historiens mest omtalade katastrofer – Titanic.

asplund m brorLillian Gertrud Asplund Hon föddes 21 oktober 1906 i Worcester, Massachusetts, USA. Lillians föräldrar var smålänningarna Carl Asplund (1871-1912) och Selma Johansson (1873-1964). Efter att tidigare ha utvandrat till USA, återvände familjen till Sverige 1907 för att hjälpa farmodern med gården, som nyligen blivit änka. 1912 var det dags att återvända till USA. De skulle resa i tredje klass med Titanic.

När Titanic träffade isberget strax före midnatt den 14 april 1912 vaknade hennes far och väckte resten av familjen. Han stoppade på sig alla viktiga papper och deras pengar. Lillian, hennes mor och lillebror Edvin Rojj Felix (1909-1983) fick plats i livbåt nummer 15. Modern ville stanna med fadern, men han övertygade henne om att barnen behövde henne. Fadern och tre av Lillians bröder; tvillingbrodern Carl Edgar, Filip Oscar (född 1898) och Clarence Gustaf Hugo (född 1902), kom inte med någon livbåt och omkom i förlisningen. Människorna i livbåten plockades upp på morgonen därpå av RMS Carpathia som hört Titanics nödrop. Enligt vad Lillian kom ihåg så blev de väldigt väl behandlade av fartygets besättning.

Hade fadern överlevt?

När Carpathia anlände till New York den 18 april tog modern med sig barnen till Worchester. Det gick rykten i lokalpressen om att hennes far hade överlevt, men det visade sig vara falskt. Hans kropp hade dessutom bärgats och kunde begravas.

Lillians mor vägrade prata om katastrofen under resten av sitt liv och Lillian följde i princip hennes exempel. Den 6 maj 2006 avled Lillian i sitt hem i Shrewsbury, Massachusetts och hon begravdes bredvid sina föräldrar och sin bror. Efter Lillians bortgång fanns det bara två överlevande kvar i livet – Barbara West och Millvina Dean. Båda var för små för att ha några minnen från katastrofen. I dag finns ingen av de som var ombord på Titanic vid förlisningen kvar i livet.

Bild ovan: Lillian med sin lillebror Felix. Bildkälla: Titanic Norden. Bild nedan: Titanic lämnar Belfast 2 april 1912, på väg mot Southampton. Bildkälla: Wikipedia.

1280px RMS Titanic 2

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button