En artikel ur Släkthistoriskt Forum. Släkthistoriskt Forum är en tidning för släktforskare som ges ut av Sveriges Släktforskarförbund med fem nummer varje år. Denna artikel har varit publicerad där.

Av Bo Lindwall

Under hösten 1995 och de första månaderna av 1996 arbetade jag med boken "24 Famous Swedish Americans and their Ancestors". Efter bokens utgivande fortsatte jag och forskarvännen Dick Eriksson att försöka hitta fler kända amerikaners svenska rötter. Här följer några "fall", denna gång enbart med representanter för populärkulturen, och vad vi hittills har kommit fram till.

Uma Thurman

Av en bekant hörde jag att skådespelerskan Uma Thurman, känd från bl a "Pulp Fiction", hade svenska rötter. Möjligen hade det något med fädernet att göra trodde han, Thurman från Turinge lät ju inte helt fel. Av födelsebeviset, som införskaffades från Massachusetts, framgår det att Uma Karuna Thurman föddes 1970 29/4 i Boston som dotter till läraren Robert Alexander Farrar Thurman, 28 år och född i New York City, och Nena Birgitte Karoline von Schlebrügge, 29 år och född i Mexiko City. Inget av detta lät ju speciellt svenskt och jag var beredd att lägga ned fallet då plötsligt Aftonbladets fredagsbilaga "Puls" av den 8 augusti 1996 på framsidan hade rubriken "Uma Thurmans svenska rötter". Att rubriken inte var Uma Thurmans senaste film eller något sådant visar väl att släktforskningsintresset är stort i alla målgrupper.

I artikeln framgick det att det var på mödernet Uma var svenska och de uppgifter som lämnades var att: "Umas mormor, Birgit Holmquist, kom från Skåne men flyttade till Berlin och gifte sig med en 20 år äldre tysk baron. När nazisterna tog makten flydde Birgit till Stockholm och sedan till Mexiko där Umas mamma Nena föddes."

Då gällde det bara att försöka identifiera Umas mormor Birgit Holmquist och eftersom Birgit uppgavs komma från Skåne ringde jag min gamle forskarvän Gert Påhlsson i Trelleborg och läste upp vad Aftonbladet skrivit, utan att nämna att "den tyske baronen" som Birgit gifte sig med skulle heta von Schlebrügge, vilket jag ju visste från Umas födelsebevis. Ändå svarar Gert direkt: "Birgit Holmquist från Skåne, gift med en tysk, du måste mena Birgit von Schlebrügge. Hon var född här i Trelleborg och det var vår firma (Gert är begravningsentreprenör i det civila) som ordnade hennes begravning." Hon hade avlidit i Hannover i Tyskland men velat begravas i sin födelsestad Trelleborg. Visserligen är det aldrig fel att vända sig till Gert när det gäller skånsk släktforskning men i det här fallet hade jag nog hjälp av lite serendipity också.

Nu gick det lätt att spåra Umas svenska förfäder, men egentligen var det endast mormors far som hade svenska anor. Mormoderns morfar, godsarrendatorn Karl Gustaf Adolf Krüger, var född 1828 i Wolfenbüttel i Tyskland och kom med sin familj från Bahia i Brasilien till Gedsholm i Ekeby sn i Skåne 1862. Med sin andra hustru, Karoline Marie Sörensen (f 1841) från Köpenhamn, fick han dottern Julie Tora Krüger (1878-1969) som blev mor till Umas mormor Birgit. Birgits far, disponenten vid gummifabriken i Trelleborg Albert Emil Fredrik Holmquist (1872-1947), var född i Landskrona och son till sadelmakaren Johan Edvard Holmquist (1837-1879), son till en fånggevaldiger i Landskrona, och Maria Nilsson (f 1848), dotter till en bonde i Härslöv sn. Här fortsätter forskningen som kommer att publiceras någonstans vid lämpligt tillfälle.

Michelle Pfeiffer

I David Shipmans bok "The Great Movie Stars 3" (1991) står om Michelle Pfeiffer att hon är av "Swiss-Swedish-Dutch-German stock". Det lät ju intressant så jag och Dick började försöka nysta upp hennes anor. Hennes födelseår står i den relativt nyutkomna "Norstedts Filmlexikon" (1995) angivet till 1957 vilket dock är felaktigt. Födelsebeviset från Kalifornien bevisar att Michelle Marie Pfeiffer föddes 1958 29/4 i Santa Ana, Orange County, som dotter till försäljaren Richard "Dick" Pfeiffer och hans hustru Donna Jean Taverna. Även i Internet Movie Database är hennes födelse angiven till 1957 29/4, alltså rätt datum men fel år, hennes yngre syster Dedee Pfeiffer uppges där vara född 1965 men rätt år är 1963.

Efter ett tag framgick det att Michelles svenska påbrå måste vara på hennes mormors sida. Mormodern heter Delma Lilian Hill och föddes 1911 i Sheyenne, Eddy County, i Nord Dakota. Hon gifte sig 1929 med Michelles morfar, Jacob Bernhardt Taverna (1905-1983), född i Nord Dakota av schweiziska föräldrar. Delma var enligt födelsebeviset dotter till John Sigurd Hill, född 1870 i Marine Mills, Minnesota, och Amanda Caroline Olson, född 1880 i Sverige. Så var det klart att mormorsmor var svenska, men hur förhöll det sig med John Sigurd Hill? När John Hill avled 1962 uppges han i dödsbeviset vara född 1870 9/12 i Barrett, Minnesota. Vid en koll med emigrantinstitutet i Växjö visade det sig att någon familj Hill inte fanns i de svenska församlingarna runt angivna orter i Minnesota. Vid kontroll av censusen visade det sig att varken i Marine Mills , som ligger i Washington County, eller i Barrett, som ligger i Grant County, fanns det någon familj Hill 1870 eller 1880.

Ytterligare ledtrådar fanns i lokaltidningens dödsrunor för makarna Hill, vilka vänligen faxades över från "New Rockford Transcript" som tidningen heter. Här uppgavs det att John Hill och Amanda Olson gifte sig i Elbow Lake, Minnesota 1904. Elbow Lake ligger i Grant County men efter brevväxling med myndigheterna där konstaterades att ingen Hill gift sig åren runt 1904. Återigen stopp. I tidningens dödsruna från 1962 när den gamle John Hill avled räknades hans barn upp och bland dem yngste sonen Gordon Hill i Mandan, Nord Dakota. Enligt USA:s telefonkatalog på Internet fanns en Gordon Hill i Mandan. Detta visade sig vara rätt person och han hade information som spred ljus över föräldrarnas härstamning.

Modern, Amanda Karolina Olson, skulle vara född 1880 10/10 i Växjö, och det stämde nästan. Med hjälp av Emigrantinstitutets EMI-bas återfanns hon på rätt födelsedatum i Hornaryd sn och flyttade från Tolg sn till Amerika 1886 med föräldrarna Sven Johan Olofsson (Olson i USA) och Sara Katarina Petersdotter, bägge födda i Tolg. De slog sig ned i Elbow Lake i Minnesota. Men John Hill då? Jo, sonen Gordon visste berätta att han ursprungligen hetat Charles Peterson men senare bytt namn. Nu stämde allting, Charles A Peterson var född i Marine Mills 1870 9/12, flyttade som ung med föräldrarna, Johan Gustaf Peterson och Martha Kristina Peterson, till Barrett och växte upp där. Han hette Charles Peterson ännu 1903 då han gifte sig med Amanda Karolina Olson i Barrett. Nu lyckades det bra att få fram vigselattesten. Av okänd anledning hade Charles senare bytt både för- och efternamn och hade vi inte fått veta detta av sonen hade det nog varit hart när omöjligt att komma vidare. Nu gällde det John Gustaf Peterson med familj. Fast han, enligt en församlingshistorik, tillhörde grundarna av Fridhem Lutheran Church i Barrett saknas han och hans familj i kyrkböckerna där. I census kunde dock familjen återfinnas och genom dödsrunan i "Grant County Herald" 1916 framgick att John Gustaf Peterson, som varit postmästare i Barrett i tjugo år, var född i "Lasbo, Sweden" 1845 15/11. Där framgick också att han hade en syster, Lottie Ekegren i Scandia, Minnesota. Det var ledtrådar som gav resultat. I Scandias svenska församling återfanns inte bara systern Lottie utan även John Gustaf själv med familj samt hans föräldrar. Johan Gustaf Peterson var född i Uganäs i Hovmantorp sn (i samma socken ligger Lessebo, därav födelseorten "Lasbo" i dödsrunan) och flyttade med föräldrarna, Johannes Peterson och Anna Maria Karlsdotter, till Stillwater i Minnesota 1853.

Hans hustru, Marta Kristina Peterson, var född 1847 i Tolg sn och kom med sina föräldrar, Johan Peterson och Katarina Svensdotter, till Minnesota 1865. Fadern, som i Amerika kallade sig John O Peterson, var tydligen en framgångsrik jordbrukare ty i hans dödsruna i "Grant County Herald" 1887 står bl a: "He has always ranked among the most honest and industrious farmers of the county, and as one of the few wealthy ones as well."

Michelle Pfeiffer är alltså småländska på sin mormors sida och det visade sig vid närmare efterforskning att mormoderns föräldrar, John Hill och Amanda Olson, i själva verket var sysslingar. De var bägge barnbarns barn till bonden Sven Nilsson (1792-1858) och hans hustru Kerstin Månsdotter (1800-1837) i Stenkulla Norrgård i Tolg sn i Småland.

Julia Roberts

Även de skådespelande syskonen Julia (f 1967) och Eric Roberts (f 1956) är svenskättlingar. Julia Fiona Roberts föddes 1967 28/10 i Smyrna, Georgia som dotter till Walter Grady Roberts och Betty Lou Bredemus. Eftersom Betty Lou Bredemus är född i Minneapolis, var det ganska klart på vilket håll den svenska härstamningen skulle sökas. Det visade sig att Julias morfars mor, Eleanor M Johnson, enligt uppgift i dödsbeviset, var född 1882 30/4 i Sverige och dotter till "John Johnson" och "Emma Carlson". Eleanor gifte sig 1903 i Minneapolis med slaktaren John Bredemus och fick med honom bl.a. sonen Wendell (f 1904), Julia Roberts morfar. Eleanor avled i Minneapolis 1960 och i tidningens dödsruna finns namn på de av hennes syskon som levde då.

Den ovan nämnde Wendell Bredemus var gift med Elizabeth Billingsley (1898-1983), Julias mormor. Efter samtal med hennes svärdotter i Laporte, Minnesota, framgick det att Eleanor Johnson kommit med föräldrarna till Amerika som mycket ung och vuxit upp i Brainerd, Minnesota. Välkänd ort för dem som sett filmen "Fargo". I de svenska församlingarna i Brainerd kunde dock inte familjen Johnson återfinnas som medlemmar. Här fortgår forskningen men är det någon som känner till John Johnson och Emma Carlson och deras barn, Eleanor, Charlotte, Albert, Gustav, Clarence och Charles, uppväxta i Brainerd och senare bosatta i Minneapolis, så hör av er.

Läs också om Julia Roberts svenska härstamning i RÖTTER. Klicka här.

Kim Basinger

Kimla Ann "Kim" Basinger föddes 1953 8/12 i Athens, Clarke County, i Georgia. Hon är dotter till Donald Wade Basinger, född 1923 i Anderson, Anderson County, Syd Carolina, och Ann Cordell, född 1925 i Hartwell, Hart County, Georgia. Enligt David Shipmans ovan anförda bok skall Kim vara av "Swedish, German and Cherokee Indian stock". Tyvärr har det inte lyckats att få fram på vilket håll det svenska blodet kommer in. Myndigheterna i södern är långt ifrån lika hjälpsamma som de i norr. I Nord Dakota och Minnesota har man varit mycket tillmötesgående vid våra förfrågningar men myndigheterna i Georgia och Syd Carolina är ganska kallsinniga inför frågvisa svenskar. Vi får hoppas att det finns någon syssling i Sverige som läser detta och som vet besked.

Jean Seberg

Jean Dorothy Seberg slog igenom när hon som 18-åring fick huvudrollen som Jeanne d´Arc i filmen "Saint Joan". Hon föddes 1938 13/11 i Marshalltown, Marshall County, i Iowa som dotter till apotekaren Edward Waldemar Seberg (1906-1984) och Dorothy Arline Benson (f 1909). Fadern var född i Marshalltown och där kunde hans föräldrar återfinnas i den svensk-lutherska församlingen. Farfadern, Gustaf Edward Seberg (1865-1956), var född i Skirö sn i Småland, emigrerade 1882 och kom från Kansas City till Marshalltown 1890. Farmodern, Hilma Justina Rylander (1874-1948), var född i Hycklinge sn i Östergötland och dotter till en värmlänning från Norra Råda och en flicka från Kila i Hycklinge. Anorna i Hycklinge leder vidare till bl a Oppeby, Södra Vi och Blackstad och så småningom till släkten Gyllenbreider. Här är antavlan rätt väl utforskad redan. Jean Sebergs mor hette ju, som ovan nämnts, Benson och det lät inte helt osvenskt det heller, Bengtsson brukar ofta bli Benson i Staterna. Nu var det inte så i det här fallet, ty en koll i census 1910, där man har en spalt för faderns respektive moderns födelseland, avslöjade att Jeans morfar, Ernest J Benson, hade en far från England och en mor från Tyskland, och hennes mormor, Fannie Hart, var dotter till föräldrar som bägge var födda i Indiana.

Peggy Lee

Jazzsångerskan Peggy Lee föddes som Norma Deloris Egstrom i Jamestown, Stutsman County, i Nord Dakota 1920. Hennes föräldrar var Marvin Olof Egstrom och Selma Amelia Anderson. Mamma Selma (1885-1924) var född i Volga i Syd Dakota av norska föräldrar. Pappa Marvin (1874-1950) skall dock vara av svensk härstamning. Han var enligt dödsbeviset född i Chaseburg, Wisconsin och son till "John Erickson Egstrom" och "Bertha Gertrude Olson". Tyvärr finns det ingen svensk församling i Chaseburg, så här blir det att leta i census och i andra källor.

Myrna Loy

I Benson & Hedins bok "Swedes in America 1638-1938" (1938) kan man läsa om Myrna Loy att "one of whose grandmothers" var svenska. Nu var det inte mormor utan morfar som var svensk. John Johnson, född 1840 (så enligt gravsten, 1841 enligt census) i Sverige, kom från Chicago till Radersburg i Montana 1867 tillsammans med en svensk kamrat, Albert V. Cederberg (f ca 1844). John Johnson står i census 1870 som "Cabinet maker" och 1880 som "Carpenter". Han avled 1888 och är begravd på Radersburg Cemetery. John Johnson gifte sig strax efter 1870 med Isabella Giles (1843-1916) som var född i Skottland. De hade barnen Lulu Belle (f ca 1873), Frederick (f ca 1875) och Della Mae (1880-1966). Della gifte sig med David Franklin Williams (1879-1918), vars föräldrar var födda i Wales, och blev mor till skådespelerskan Myrna Loy (1905-1993). Frågan är om det är möjligt att identifiera Myrna Loys morfar John Johnson? Är det någon som har ett brev från morfars farbror i Radersburg i Montana så vore det ju bra.

Van Johnson

Om skådespelaren Van Johnson står det i "Current Biography" (1945) att "Although he is often thought of as Irish, the actor is of Swedish descent", och enligt David Quinlan "Quinlan´s illustrated directory of Film stars" (1991) är han en "American leading actor whose Swedish ancestry showed in his blue eyes and red-gold hair". I själva verket är han både svensk, eller kanske snarare finlands-svensk, och irländare. Charles Vandell Johnson föddes 1916 25/8 i Newport, Rhode Island, som son till Charles Johnson och Loretta Snyder. Fadern var född i Newport 1883 och son till John Johnson (alla dessa John Johnson!), född i Finland, och Margaret Sullivan, född på Irland. Tyvärr har vi inte några ytterligare uppgifter ännu.

Många möjliga
Det finns många fler amerikanska artister och skådespelare med svenskt ursprung som vi ännu inte hunnit titta på alls. Bara de senaste veckorna har Expressen haft reportage om skådespelaren Val Kilmer (nya "Helgonet" mm) och regissören David Lynch ("Twin Peaks" mm) där man poängterat deras svenska ursprung. Så det finns nog mycket kvar att göra ännu.

Fotnot:
Denna artikel har varit publicerad i Släkthistoriskt Forum nr 3 1997.