Goran TunstromAv Carl-Johan Ivarsson

Författaren Göran Tunström förknippas mest med sin uppväxtort Sunne i Värmland, som också är den litterära miljö där han rör sig i flera av hans mest kända böcker. Jag började utforskandet av Tunströms förfäder för att undersöka om han hade sitt ursprung i samma kända släktkrets som de klassiska värmlandsförfattarna: Tegnér, Geijer, Lagerlöf, Fröding och Ferlin. Det visade sig snabbt att antalet värmländska anor var mycket litet. Tunströms båda föräldrar var dalslänningar och tre fjärdedelar av antavlan återfinns i detta landskap. Modern var från bruksorten Billingsfors och hon har djupa rötter där.

Farfadern var från Vena i nordöstra Småland, och hans anor har nu utforskats av Bo Persson, Linköping, till vilken jag riktar ett varmt tack för all hjälp. Anor utforskade av Bo Persson är märkta (BP). Även på mormoderns sida finns anor i s amma landsända. Tunströms mormors mormors far Olof Cronstrand kom från Kättilstad i Kinda härad i södra Östergötland. Med hjälp av Anbytarforum har hans anor kunnat klarläggas med hjälp av Bo Lindwall, Vadstena (BL), Torsten Ståhl, Norrköpi ng (TS) och ovan nämnde Bo Persson. För hjälp med anor i Svanskogs socken tackar jag Marianne Magnusson, Svanskog. Jag har presenterat delar av antavlan i en artikel i årsboken Hembygden 2001: "Göran Tunström - en värmländsk författare med djupa rötter i Dalsland".

Denna antavla publicerades första gången på Rötter i början av februari 2000. Strax därefter gick Göran Tunström ur tiden. I denna nya, tredje, upplaga finns anorna från norra Kalmar län med. Jag har tack vare ett tips från Margareta Carlgr en i Uddevalla hittat uppgifter i Olof Ljungs bok om Ingevaldssläkten och därvid hittat fler anor på Tunströms farmors sida. Några dalsländska anor har utgått.

Hämta Göran Tunström antavla här (pdf)