Elof AhrleAv Bo Lindwall, Vadstena

Gustaf Elof Ahrle, ursprungligen Carlsson, född 21 januari 1900 i Nyköping, Södermanlands län, död 3 juni 1965 i Sollentuna, var en svensk skådespelare och filmregissör.

Elof Ahrle medverkade i 77 filmer, regisserade ibland och skrev manus till bland andra Sextetten Karlsson (1945), som byggde på en närmast självbiografisk bok. Han fick som dramatisk skådespelare en lyckad start i Herbert Grevenius Krigsmans erinran (1947) och fortsatte bland annat i Arthur Millers En handelsresandes död i folkparkerna 1959.

Ahrle var 1931-1939 gift med Naemi Briese och från 1940 med Birgit Rosengren. Han var son till mejeriägaren Karl August Karlsson och Karolina Matilda Carlson och är far till skådespelaren Leif Ahrle och sångerskan Carina Ahrle. Han är också farbror till skådespelaren Ulf Qvarsebo. Ahrle avled i cancer. Ahrle är begravd på Norra begravningsplatsen i Stockholm. (Källa Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Elof_Ahrle)

Elof Ahrles förfäder finns till största delen i Södermanland. Huvuddelen av uppgifterna härrör forskning i kyrkböckerna. En del personer efter tolfte generationen är kända för forskningen, men redovisas inte här.

Elof Ahrle (pdf)