#31502

Fotografiets information

Fotografens namn & adress
Aug. Karlsson
Tryckt information på fotografiets baksida
Aug. Karlsson Fotograf Arboga
Ange vad fotografiet föreställer
Ägaruppgifter
Eva Häggbom, Norrtälje
Uppladdad
2004-04-17 15:10:27
Tillhör album
Min farfar Oskar Lantz, född Andersson 1877-02-02 i Skoftesta i Köpings landsförsamling. Död 1960-06-13 i Norrtälje. Oskar Lantz föräldrar var statare och själv arbetade några år som dräng innan han, för att komma ifrån statarlivet, tog värvning i kavalleriet, där han bytte namnet Andersson till Lantz. Fadern hette Claes Andersson och modern Anna Gustavsdotter. Han fick skolutbildning i det militära, men tog efter tre år avsked och utbildade sig till pastor i metodistsamfundet. Han mötte sin hustru, Signhild född Engström, på Gotland. Efter att de gift sig bodde de på flera platser, bland annat Lövstabruk och Knutby i Uppland och Rengsjö i Hälsingland, innan de flyttade till Norrtälje, där Signhilds föräldrar hade bosatt sig. De fick två barn, Signhild född 1910 och Sigvard född 1913. Bild från min farmors, Signhild Lantz, album.

Kommentarer (6)

Petter Baeckström

Fotografen, August Karlsson var verksam i Arboga 1887-1905 (enl. http://www.bernhard-johanson.st/)
Eva Häggbom

Jo, det visade sig att enbart Oskars fru och barn flyttade till Norrtälje och Oskar själv for till Winnipeg. Han var där pastor i en svensk församling i två år. Hans frus bror, Sigfrid Engström, arbetade redan där och det var han som bad Oskar att komma dit. När det tvååriga förordnandet var slut, tog han sig till USA, där han bland annat arbetade på byggen i Chicago. Han tog sig så småningom till Florida, där han arbetade på en golfbana. Lönen var låg och överskottet skickade han hem till familjen, så det fanns inga pengar över till någon båtbiljett till Sverige. Men 1939 köpte min far, Sigvard Lantz, en biljett och sände till honom. Han ska, enligt min far, ha farit med den sista båten som åkte över Atlanten före andra världskrigets utbrott. Han levde resten av sitt liv i Norrtälje
Mats Lundell

Det står i Förs.bok Rengsjö (X) AII:2b 1912-1930 Aid:v191056.b740.s310 att han flyttar till Winnipeg, Canada 1923-05-19. Blev det aldrig av?
Eva Häggbom

Namnet i den sista underskriften skall vara E B Tersmeden. Erik Benjamin Tersmeden, född 2 juli 1841, var auditör vid Lifregementets husarer. Tack Simon Olsson som hjälpt mig att få fram denna uppgift.
Eva Häggbom

Enligt avskedspass för Oskar Lantz (Lans):Vid generalmönstring denna dag med Lifsqvadron af Kongl. Lifregementets Husarer har Husar Oskar Lans, före antagandet i krigstjenst benämnd Andersson, tjenande för rusthållet nr 16 i Arboga socken af Westmanlands län, hvilken husar är född den 2 Febr. 1877 i Köpings socken af Westmanlands län och varit i tjenst vid regementet sedan 8 Januari 1896 erhållit, för bättre utkomst med rusthållares samtycke, afsked med det vitsord, att han under tjenstetiden sig utmärkt väl skickat. Undertecknat Generalmönstringsplatsen Sannahed den 31 Aug. 1898. Tyvärr har jag svårt att läsa underskriften av Generalmönsterherre. Det ser ut att börja med Cass.... Även en till underskrift finns som kan var E R Fernander eller något liknande.
Simon Olsson

Han har dolma m/1895 som användes av husarregementena på sig.. Det verkar också vara sabel m/1893 han har, men det är lite svårare att avgöra.
Kommentar

Kan du identifiera en person på bilden? Ange då gärna källan till informationen.



Sök i Porträttfynd

Sök bilder utifrån motiv

Jämför med annat fotografi

Jämför med annat fotografi