#266630

Fotografiets information

Fotografens namn & adress
Ida Mellgren Trollhättan
År
ca 1883-1886
Tryckt information på fotografiets baksida
Fotografi ATELIER IDA MELLGREN TROLLHÄTTAN Plåten förvaras för efterbeställning
Ange vad fotografiet föreställer
Ägaruppgifter
Leif Carlsson Örebro
Uppladdad
2023-03-17 16:01:42
Fotografiet har ägts av min farfar Sixten Karlsson född 1897 i Örebro. Dessförinnan har det troligen ägts av hans mor Mathilda Karlsson, född Olsdotter år 1853 i Häglinge socken, Skåne. Mathilda var i sitt första äktenskap gift med urmakaren Johannes Anderberg. Johannes Anderberg med maka Mathilda, samt barn, bodde i Trollhättan under perioden 1883-1886.

Mannen har ett brett band runt halsen och över bröstet. Till vänster på bandet finns en symbol med ett hjärta, ett kors och ett ankare. En känd symbol för Tro, hopp och kärlek. Till höger på bandet finns tre femuddiga stjärnor ovanför bokstäverna G F S. På Anbytarforum, har jag fått tipset att mannen har ett ordensband från godtemplarna, d.v.s. IOGT. Personen skriver att godtemplarnas valspråk är Nykterhet, tro, hopp och kärlek, vet inte om det stämmer.

1891 flyttade familjen till Örebro där Johannes Anderberg avled 1892. I Örebro får Mathilda sonen Sixten med min farfars far Karl Viktor Karlsson år 1897. Därför har Mathilda efternamnet Karlsson.

Frågeställningen är: Finns det någon möjlighet att få svar på frågan om mannen är Johannes Anderberg, samt om han var med i någon nykterhetsloge i Trollhättan under åren 1883-1886.

Kommentarer (0)

Kommentar

Kan du identifiera en person på bilden? Ange då gärna källan till informationen.



Sök i Porträttfynd

Sök bilder utifrån motiv

Jämför med annat fotografi

Jämför med annat fotografi