#6947

Fotografiets information

Fotografens namn & adress
H. Strandbäck
Ange vad fotografiet föreställer
Ägaruppgifter
Karin Pallbo, Topasvägen 12, 282 32 Tyringe
Uppladdare
Karin Pallbo, Topasvägen 12, 282 32 Tyringe
(Kontaktuppgifter saknas. Är detta din bild?)
Uppladdarens fotografier
Uppladdad
2002-12-29 12:22:00
Mannen heter Gustaf Gabrielsson. Han föddes i Skövde 1839. Han flyttade till Ljunghem, där han gifte sig med Gustafva Johansdotter, född i Ljunghem. Här föds parets barn, Johan Alfred 1860, Hulda Charlotta 1865, Christina Rebecka 1871, August Theodor 1874 och Hilma Augusta 1877. Familjen flyttade till Svärtan, Hjo. I Svärtan avled Gustaf 1931. Jag har hört om Gustaf, att han var något av klok gubbe, som botade både människor och djur. Det lär ha stått om honom i Hygienisk revy i samband med hans död. Tyvärr har jag inte hittat något trots flera försök. Det skulle vara roligt att få veta lite mer om honom. I vår familj gick han bara under namnet Farbror i Svärtan. Jag vet att han vid sin död hade barn, barnbarn och barnbarnsbarn, men har tyvärr inga uppgifter om dem.

Jämför med annat fotografi

Jämför med annat fotografi

Kommentarer (4)

Nina

Fotografiet finns med i Veckans porträttfynd – Gustaf Gabrielsson av fotograf Johan Herman Strandbäck se https://www.rotter.se/faktabanken/portrattfynd/veckans-portratt/2914-veckans-portrattfynd-gustaf-gabrielsson
Karin Pallbo

Gustaf Gabrielsson har fått fel födelseår av mig. Det ska vara 1838, som Göran Hägnemark skriver.
Göran Hägnemark

Gustaf Gabrielsson (1838-1931) var känd för att både kunna bota djur och dra lemmar rätt på människor. Ofta tog han hjälp av barnbarnet Nanny när leder skulle dras rätt. Han var t.ex två gånger kallad till Kungliga Hovstallet i Stockholm för att bota hästar. Bilden är tagen utanför boningshuset på gården uppskattningsvis i mitten av 1920-talet. Gustaf Gabrielsson var min farmors, Hilma Augusta, far och det finns ett stort antal ättlingar efter honom. Gården Svärtan i Hjo kommun ägs bland annat av mig som fjärde led i släkten. Är du intresserad av ytterligare uppgifter så kontakta mig på e-post:
Elvy Westman

Gustaf Gabrielsson var mycket riktigt känd vida omkring för att kunna bota djur. Någon gång på tidigt 20-tal hade min morfar, smeden Göthberg i Fridene, en gris som hade fel på benet. När Gabrielsson var på en granngård så gick min morfar till honom och bad att han skulle titta på grisen, men Gabrielsson var ganska kruserlig så morfar fick be enträget innan Gabrielsson äntligen följde med honom till stian. Men väl där så tog han tag i grisens ben och ryckte till och grisen blev frisk på en endaste gång. Så nog var han duktig alltid.
Kommentar

Kan du identifiera en person på bilden? Ange då gärna källan till informationen.Sök i Porträttfynd

Sök bilder utifrån motiv